Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Myskoxen Brutus är död

Uppdaterad 21.05 | Publicerad 20.21

Myskoxen Brutus.

Den kände myskoxen Brutus är död.

”Det är med tunga hjärtan vi meddelar er att vi sent igår kväll av djurskyddsskäl tvingades låta vår fina tjur Brutus somna in”, skriver Myskoxcentrum i Härjedalen på Facebook.

Brutus har de senaste åren vandrat omkring i flera byar i Jämtland och letat efter en ny familj. Han lämnade sin flock i fjällvärlden väster om Tännäs 2018. I början höll han ihop med en annan vilsen och ung myskoxtjur, men de kom ifrån varandra ganska snabbt. Sedan dess har Brutus vandrat omkring och letat efter en ny flock vilket fått stor uppmärksamhet både lokalt och nationellt.

Brutus flyttades till Myskoxcentrum i Härjedalen sensommaren 2021.

I måndags sövdes han för en årlig hälsokontroll och blev därefter sjuk några dagar senare och avlivades under torsdagen. Obduktionen har visat att han hade skador i mag-tarmkanalen och drabbats av blodförgiftning.

”Brutus som troligen föddes 2011 var inte längre någon ungdom men han var i bra hull, välmusklad och med intakta, jämnt slitna tandrader. Det kan tyvärr inte uteslutas att måndagens sövning för verkning antingen har utlöst eller reaktiverat redan existerande tarmskador. Detta är i så fall en helt oväntad och extremt ovanlig komplikation. Bakterie- och organprov kommer att analyseras av laboratorium för att eventuellt kunna påvisa eller utesluta en specifik utlösande bakterieinfektion och för att försöka åldersbestämma skadorna på tarmen”, skriver Myskoxcentrum.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln