Harris första kampanjmöte: Vi kommer segra

Katri Artta Svarfvar/TT

Uppdaterad 21.59 | Publicerad 19.17

Kamala Harris möttes av publikens jubel under sitt första kampanjmöte i Milwaukee i vågmästarstaten Wisconsin. Hon angrep Trump på flera punkter, och talade om framtiden.

– Det finns en anledning till att vår kampanjstab håller till här. Vägen till Vita huset går via Wisconsin, sade Harris inledningsvis och fortsatte:

– Ni kommer att hjälpa oss att segra 2024 igen!

Harris gick sedan över till att hylla president Joe Biden. Hon säger sig vara hedrad över att ha fått tillräckligt med delegater på sin sida, och hon är segerviss.

Hon upprepade att hon ”känner Donald Trumps typ” från sin tid som åklagare – och möttes av publikens jubel.

– Donald Trump kommer att ta vårt land bakåt i tiden. Han vill försämra sjukförsäkringen och ge skattelättnader åt miljardärer, sade Harris bland annat i ett angrepp mot den republikanske rivalen.

Låta kvinnor bestämma

Harris tog också upp en av sina hjärtefrågor, om abort och reproduktiva rättigheter.

– Vi litar på att kvinnor kan bestämma över sina egna kroppar, sade hon och möttes återigen av jubel.

Harris lovade att som president skriva under den dag då ”kongressen röstar för en lag för att återställa våra reproduktiva rättigheter”.

Högsta domstolen rev 2022 upp beslutet ”Roe mot Wade”, som garanterat aborträtten på federal nivå, en rättighet som Demokraterna lovat återställa.

Stöd av Schumer, Jeffries

Kamala Harris har ett övertag i opinionen mot Donald Trump om att bli USA:s president, visar en färsk opinionsundersökning från Reuters/Ipsos. Harris får 44 procent av rösterna och Trump 42 procent enligt Reuters.

Samtidigt gav på tisdagen ytterligare två tunga demokrater Kamala Harris sitt stöd i valet.

Senatens majoritetsledare Chuck Schumer och representanthusets minoritetsledare Hakeem Jeffries meddelade på en presskonferens i Washington DC att de står bakom Harris, rapporterar AP.

– Den stora majoriteten av mina senatorer har snabbt och entusiastiskt ställt sig bakom henne, så nu när processen är klar från gräsrotsnivå och ända upp, så står vi här i dag för att ställa upp bakom vicepresident Kamala Harris, sade Schumer.

Hakeem Jeffries tog sedan över podiet och hyllade president Joe Biden. Biden fattade ett ”osjälviskt beslut att lämna över stafettpinnen” till Kamala Harris, sade Jeffries.

– Hon kommer att slåss för vår frihet, för våra familjer, för vår framtid, sade Jeffries enligt BBC och tillade att han är stolt över att stötta hennes kandidatur.