S: Pressa matpriserna med högre konkurrens

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-16 10.00

Priserna har stigit på grund av bristande konkurrens i dagligvaruhandeln och i grossistled, enligt Socialdemokraterna. Arkivbild.

Socialdemokraterna vill öka konkurrensen på livsmedelsmarknaden för att pressa matpriserna.

Hårdare krav måste ställas på grossisterna, enligt partiet.

Matkostnaderna för en tvåbarnsfamilj är tiotusentals kronor högre nu än för några år sedan, enligt Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Mikael Damberg.

En orsak till prishöjningarna är bristande konkurrens, enligt S. De tre största aktörerna Ica, Axfood och Coop står i dag för 90 procent av marknaden.

– Svenska matpriser har stuckit iväg mer än i våra nordiska grannländer, säger Damberg.

Begränsa avtal

De tre dominerande kedjorna äger också varsin egen grossist och det finns bara en fullsortimentsgrossist som säljer till fristående butiker.

Konkurrensen mellan grossister måste öka, enligt S, genom skärpta krav på butikskedjor att sälja varor till konkurrenter eller begränsa inlåsande avtal.

S vill också att regeringen kartlägger vilka aktörer i livsmedelskedjan som tjänat på de högre priserna för att garantera att vinsterna kommer alla led till gagn. De föreslår en permanent mekanism, ett slags ”Matpriskollen” i offentlig regi, för att identifiera prishöjningar i grossist- och dagligvaruled.

Se över EU-direktiv

Om myndigheter och politiker ser var höjningarna uppstår kommer konkurrensen att hårdna och priserna sänkas, enligt S.

– Jag tror vi skulle få en bättre fungerande livsmedelsmarknad, lägre priser för konsumenten och kanske att våra bönder behandlas schysstare än i dag, säger Damberg.

S tycker också att EU:s direktiv om regler för otillbörliga handelsmetoder (UTP) behöver ses över för att minska makten hos globala leverantörer som Coca-Cola och Nestlé.

– De har en väldigt stor makt och det kan betyda att de kan ta högre priser, säger Mikael Damberg.

Rättad: I en tidigare version var tidsperioden för tvåbarnsfamiljens kostnader felaktig.

ANNONS