Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Kennedy drar sig ur – ställer sig bakom Trump

TT-AP

Publicerad 2024-08-23 20.19

Den oberoende presidentkandidaten Robert F Kennedy jr under presskonferensen på fredagen där han meddelade att han avbryter sin kampanj.

Den oberoende presidentkandidaten Robert F Kennedy jr bekräftar att han avbryter sin kampanj. Han ställer sig i stället bakom republikanen Donald Trump i höstens val i USA.

– Jag tror inte längre att jag har en framkomlig väg till en valseger, sade Kennedy vid presskonferensen i Phoenix, Arizona, där han meddelade sitt beslut.

Kennedy sade bland annat, med hänvisning till egna opinionsmätningar, att hans deltagande i presidentstriden skulle kunna skada Trump och hjälpa Demokraternas kandidat Kamala Harris.

Han tillade att han inte formellt avslutar sin kandidatur, utan att han kommer att stå kvar i delstater där hans deltagande inte riskerar att påverka valutgången. Förutom Pennsylvania har han vidtagit åtgärder för att plockas bort från valsedlarna i Arizona.

Beslutet att dra sig ur följer efter samtal med Donald Trump under de senaste veckorna, sade Kennedy.

Trump talar

Några timmar efter Kennedys presskonferens kommer Trump att hålla ett valmöte i närliggande Glendale, ett sammanträffande som lett till ökade spekulationer om ett avhopp från Kennedys sida.

Trumps kampanj har antytt att en ”speciell gäst” kommer att dyka upp på dennes kampanjmöte, utan att svara på om denna gäst kan tänkas vara Kennedy.

Trump hyllade i veckan Kennedy i kanalen CNN och kallade honom en ”briljant kille”. Han öppnade också för att ge Kennedy en roll i sin nya regering, om denne hoppar av och stöttar Trump.

I opinionsmätningar i augusti har Kennedy haft ett stöd på runt fem procent.

Syskonen: ”Svek”

Kennedys avhopp kan möjligen gynna Trump på marginalen, skriver amerikanska medier, då Kennedy är mer populär bland republikanskt sinnade väljare.

De flesta i Kennedyfamiljen har motsatt sig hans kandidatur, och i stället uttryckt stöd för Demokraterna, den mördade fadern Robert F ”Bobby” Kennedys parti.

Beslutet att ställa sig bakom Trump ”är ett svek av de värderingar som vår far och vår familj håller allra högst”, skriver hans syster Kerry Kennedy och fyra andra syskon i ett uttalande.

”Det är ett sorgligt slut på en sorglig historia”, tillägger de.