Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Ryska uppgifter om nytt ukrainskt anfall

TT

Publicerad 2024-08-27 10.54

I Ryssland sprids uppgifter om vad som kan vara en ny ukrainsk framryckning över gränsen. Arkivbild.

Ukrainska styrkor försöker gå in i Ryssland i ännu en riktning, enligt rysk utsago. Ryska myndigheter gör gällande att det pågår ett anfallsförsök mot gränsregionen Belgorod.

Den ryska regionens guvernör Vjatjeslav Gladkov skriver i sociala medier att ”situationen vid gränsen är svår, men under kontroll”.

”Vår militär utför arbete enligt plan”, skriver Gladkov, och uppmanar invånare att hålla sig lugna.

Inflytelserika Telegramkanaler som anses ha goda källor hos de ryska myndigheterna hade dessförinnan skrivit om ett ukrainskt anfall med flera hundra soldater i riktning mot gränsorten Sjebekino, som ligger i gränstrakterna mellan den ukrainska storstaden Charkiv och den ryska staden Belgorod.

Uppgifterna förekommer hittills bara på den ryska sidan och har inte kommenterats från ukrainskt håll.

Ukrainska myndigheter i länge krigshärjade Charkiv rapporterar dock om rysk artillerield där flera personer har skadats och en äldre man har dödats.

Ukrainas motinvasion av den ryska regionen Kursk, som ligger längre norrut längs med gränsen, inleddes för tre veckor sedan. Den ukrainska militären säger sig på tisdagen ha tagit kontroll över totalt 100 samhällen där och en landyta på nästan 1 300 kvadratkilometer.

Enligt den ukrainske arméchefen Oleksandr Syrskyj har nästan 600 ryska soldater tagits som krigsfångar under dessa veckor.

ANNONS