Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Lämnade Beirut för Sverige: "Allt är förstört"

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 09.50

Zeinab Halawi, 29 år, står på en flygplats i Irak med en enkelbiljett till Sverige. I krigets Libanon har hon lämnat ett sönderbombat företag och ett hem med krossade fönster.

– Livet som jag har byggt upp är förstört, allt är borta och nu måste jag börja om, säger hon.

Zeinab Halawi befinner sig på flygplatsen i Erbil i Irak. Hon väntar på nästa flyg till Turkiet för att därefter ta sitt sista flyg till Sverige.

Efter en utbildning på universitetet i Beirut startade hon sin egen dietist- och träningsklinik. På en dag förändrades allt när de israeliska attackerna träffade byggnaden som kliniken låg i.

– Jag har förlorat mitt jobb och mitt företag som jag har byggt upp, jag kan inte bo kvar i Beirut. Allt är förstört, säger hon.

De senaste veckorna har hon vaknat av ljudet av bomber om nätterna och fönsterrutorna i hennes lägenhet har krossats av tryckvågor, berättar hon.

– Människor dör, familjer sover på skolor och det går inte att göra någonting åt det. Det finns inte ord, allt är så fruktansvärt.

Familj, vänner och pojkvän

Hennes mamma, morföräldrar, bror och pojkvän bor i Libanon, och hennes pappa och andra bror i Sverige. Att lämna Libanon för Sverige var inget enkelt beslut, men utan arbete och på grund av den farliga situationen tog hon beslutet att lämna.

– Min mamma grät och sa att jag ska ta mig till den säkraste platsen jag kan, och för mig är det Sverige.

Börja om på noll

Zeinab bodde i Sverige under en period som barn och har sedan dess hälsat på många gånger, men endast som semester.

I oktober i fjol utfärdade utrikesdepartementet den strängaste formen av avrådan från resor till Libanon, och UD har uppmanat alla svenska medborgare i Libanon att lämna landet.

Varför lämnade du inte Libanon tidigare?

– Ingen trodde att det skulle bli så här illa, det har kommit som en chock för alla.

Inför framtiden känner hon oro.

– Jag vet inte var jag ska börja, men jag måste skaffa ett jobb så jag har råd med det grundläggande, säger hon.

Hon planerar att bo hos familjemedlemmar i Sverige till en början men berättar att hon så snabbt som möjligt vill hitta ett eget boende.

– Jag har varit självständig så länge och klarat mig själv så jag vill fortsätta att göra det.