Nya bilder visar förödelsen i brandhärjade Jasper

TT

Publicerad 2024-07-27 18.28

Förödelsen i den kanadensiska staden Jasper blir nu tydlig när de första bilderna inifrån staden publicerats efter den stora skogsbrand som tvingat 5 000 bofasta att lämna sina hem.

Totalt har omkring 25 000 människor evakuerats från den kända turiststaden.

På de nytagna bilderna ses utbrända bilar och hem som har förvandlats till aska. Hela kvarter, flera hotell och en kyrka finns bland den bebyggelse som slukats av lågorna – som enligt vittnesmål drog in över staden som en 100 meter hög vägg av eld.

Värmen var så intensiv att den smälte bilar, uppger BBC.

Omkring 36 000 hektar mark uppges ha påverkats av branden. Det motsvarar ungefär halva staden Jasper, som ligger i provinsen Alberta. Provinsen har haft höga temperaturer den senaste tiden, och närmare 180 bränder har rasat runt om i Alberta. Många av bränderna har startat av blixtnedslag. På lördagen är 48 skogsbränder fortfarande utom kontroll i provinsen.

Under torsdagen drog regn in över området vilket hjälper brandmännen att hålla bränderna i schack. Men redan på måndag väntas det varma, torra vädret återvända.

Jasper nationalpark lades till på Unescos världsarvslista 1984, på grund av det magnifika bergslandskapet. Nationalparken ligger i Klippiga bergen.

ANNONS