Turiststad halvt förstörd i skogsbrand i Kanada

TT

Publicerad 2024-07-26 11.46

Enorma skogsbränder har förstört upp till hälften av den natursköna kanadensiska staden Jasper i nationalparken med samma namn. Omkring 25 000 personer har tvingats evakuera.

Hela kvarter har slukats av lågorna och på videofilmer syns glödande rasmassor där hus tidigare stått. Flera personer har vittnat om att branden svepte in som en vägg av eld med lågor som varit uppemot 100 meter höga, skriver flera medier.

Svalare temperaturer har gett en viss lättnad men bränderna var under fredagen fortfarande inte under kontroll, uppger nationalparken, som också varnar för fortsatt varmt väder framöver.

Runt 25 000 människor, av dem 5 000 bofasta invånare, har med kort varsel tvingats fly från och med i måndags kväll då bränderna flammade upp.

Omkring 36 000 hektar mark har hittills påverkats men någon exakt siffra är i nuläget svår att fastställa. Flygplan har inte kunnat lyfta i sina försök att kartlägga branden på grund av bland annat starka vindar, brandens extrema karaktär och rök.

Det mesta har gått fel i försöken som gjordes i början att dämpa brandförloppet. Vattenplanen var tvungna att retirera på grund av de farliga förhållandena, med ett brandförloppet som ändrades minut för minut.

Jasper nationalpark lades till på Unescos världsarvslista 1984, på grund av det magnifika bergslandskapet. Nationalparken ligger i Klippiga bergen, i provinsen Alberta.

Alberta har haft höga temperaturer den senaste tiden, och närmare 180 bränder rasar i provinsen. Många av bränderna har startat av blixtnedslag.