Kalifornisk skogsbrand "exploderar" i storlek

TT-AP

Publicerad 08.21

En enorm skogsbrand sprider sig snabbt i Kalifornien och tusentals hem är hotade.

En enorm skogsbrand sprider sig snabbt i Kalifornien och tusentals hem är hotade.

Branden exploderade i storlek under fredagskvällen. Då var den 967 kvadratkilometer stor och spred sig snabbt öster- och norrut, enligt AP.

– Det finns en enorm mängd bränsle där ute och det kommer att fortsätta i den här snabba takten, säger incidentbefälhavare Billy See från Kaliforniens brandförsvar.

Än så länge har omkring 130 byggnader förstörts och fyra län har fått evakueringsorder: Butte, Plumas, Tehama och Shasta.

Spridningen och brandens intensitet fick brandtjänstemän att jämföra den med skogsbranden i delstaten 2018, då 85 personer dog och 11 000 hem brann.

Staten har säkrat federala akutbidrag för att säkerställa att det finns tillräckligt med resurser för att bekämpa branden, enligt CNN.

Branden startade under onsdagen sedan en man ska ha puttat en brinnande bil ner i en ravin i Chico, enligt myndigheter. Mannen ska sedan ha försvunnit i folkmassan men gripits senare under torsdagen.

Carli Parker är en av hundratals som flytt sitt hem. Hon bestämde sig för att lämna sin bostad med sin familj när elden började brinna på andra sidan gatan. Hon har tidigare tvingats lämna två hem på grund av bränder

– Jag har litet hopp om att min bostad förblir oskadd, säger hon till AP.

Mer än 110 aktiva bränder, som täcker 7 250 kvadratkilometer, brann i USA under fredagen, enligt National Interagency Fire Center.

Regionen utstår rekordvärme med snustorra förhållanden och ökade blixtnedslag på grund av klimatförändringar.

ANNONS