Skogsbranden sprider sig explosionsartat: Kan pågå i månader

Nu flyr invånarna i fyra län i Kalifornien undan elden

Uppdaterad 16.30 | Publicerad 14.53

En enorm skogsbrand på 967 kvadratkilometer sprider sig snabbt i Kalifornien.

Tusentals hem är hotade och nu flyr invånarna.

Följ ämnen

– Det finns en enorm mängd bränsle där ute och det kommer att fortsätta i den här snabba takten, säger incidentbefälhavare Billy See från Kaliforniens brandförsvar till AP.

Hittills har omkring 130 byggnader förstörts och fyra län har fått evakueringsorder: Butte, Plumas, Tehama och Shasta.

Jämförs med 2018

Brandens spridning och intensitet har fått brandtjänstemän att jämföra den med skogsbranden i delstaten 2018, då 85 personer dog och 11 000 hem brann.

Staten har säkrat federala akutbidrag för att säkerställa att det finns tillräckligt med resurser för att bekämpa branden, enligt CNN.

Eldhav i Tehama.

Branden startade i onsdags efter att en man puttat en brinnande bil ner i en ravin i Chico, enligt myndigheterna. Mannen greps senare i torsdags.

Evakuerar för tredje gången

Carli Parker bestämde sig för att lämna sin bostad med sin familj när det började brinna på andra sidan gatan. Hon har tidigare tvingats lämna två hem på grund av bränder

– Jag har litet hopp om att min bostad förblir oskadd, säger hon till AP.

Människor och djur evakueras i fyra län: Butte, Plumas, Tehama och Shasta.

Mer än 110 aktiva bränder, som täcker 7 250 kvadratkilometer, brann i USA under fredagen, enligt National Interagency Fire Center.

Regionen har drabbats av extremvärme med snustorra förhållanden och ökat antal blixtnedslag på grund av klimatförändringar.

Andrea Douglas är en av alla som tvingas lämnna sina hem.

Under fredagskvällen utropade Kaliforniens guvernör Gavin Newsom undantagstillstånd i Butte och Tehama.

– Vi använder alla tillgängliga verktyg för att skydda liv och egendom när våra brand- och räddningsteam arbetar dygnet runt för att bekämpa dessa utmanande bränder, säger han i ett uttalande.

Hittills har minst 130 byggnader slukats av lågorna.

Kan brinna till i höst

Experter säger att den explosionsartade spridningen beror på en ”perfekt storm” av varma, heta förhållanden och ett landskap som inte brunnit på åratal. Det är också svårt att släcka branden som hela tiden växer.

– Det här är första gången på flera år som jag kallar situationen extraordinär – och det är inte någon bra sak, säger Daniel Swain, klimatforskare vid UCLA till Los Angeles Times.

Skogsbranden tar sig över Highway 36, nära Paynes Creek.

Han säger att branden med all säkerhet kommer att växa sig större.

– Det här är en brand som kommer att pågå i veckor, om inte månader. Det här kan vara en brand som startar under midsommar och brinner in till mitten av hösten.

Grant Douglas tar en paus under evakueringen.