Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Föräldrarna överklagar ättiksdomen

Publicerad 2024-08-02

Ingegerd Jigin, åklagare i det uppmärksammande ättiksfallet, tror inte att Högsta domstolen kommer att pröva fallet. Arkivbild.

Hovrätten dömde båda föräldrarna till åtta års fängelse i det så kallade ättiksfallet. Nu överklagar de domen till Högsta domstolen, vilket Skånska Dagbladet var först att rapportera om.

Det var i december 2022 som en iskall, mager liten flicka med livshotande ättiksförgiftning kom in till barnakuten i Lund.

Föräldrarna dömdes till åtta års fängelse i Lunds tingsrätt, men överklagade sedan domen. Hovrätten fastställde därefter föräldrarnas straff. De dömdes för att ha fått i sin dotter livsfarliga mängder ättika, hållit henne inlåst och en rad andra allvarliga brott.

Föräldrarna har förklarat sig helt oskyldiga till att ha utsatt flickan för något brott. På punkt efter punkt har de uppgett alternativa förklaringar.

Åklagaren Ingegerd Jigin säger till Sydsvenskan att hon är nöjd med hovrättens dom, men att det var väntat att föräldrarna skulle överklaga den.

– Jag förväntar mig inte att det är något som HD tar upp. De tar bara upp fall som kan bli prejudikat, säger hon till tidningen.