Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

FN: Svältkatastrofen hotar sluka hela regionen

Publicerad 2024-08-03

Den humanitära situationen i Sudan riskerar att "sluka hela regionen" enligt FN. Arkivbild.

Det råder nu svält i Sudan konstaterar en FN-kopplad panel. Det är första gången på sju år som panelen konstaterar svält. Kriget i Sudan beskrivs som världens största humanitära katastrof och riskerar att ”sluka hela regionen”.

Inbördeskriget i Sudan har lett till att svält nu råder i det stora flyktinglägret Zamzam med 500 000 personer utanför el-Fasher i Darfur.

Det 16 månader långa inbördeskriget och restriktionerna för hjälpleveranser var orsaken, konstaterade Famine Review Committee (FRC) – en FN-kopplad expertpanel.

Panelen konstaterade också att den humanitära katastrofen riskerar att växa utom kontroll. Den kan bli både större och dödligare än den senaste stora svälten för 13 år sedan, varnar experter.

10 miljoner på flykt

Den humanitära katastrofen i Sudan hotar att uppsluka hela regionen, varnade UNHCR, FN:s flyktingorgan på fredagen.

– Fördrivna kvinnor, barn och män dör av hunger, undernäring och sjukdomar, sade Mamadou Dian Balde, UNHCR:s regionala flyktingsamordnare för situationen i Sudan.

– Med fruktansvärda övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, växer och fördjupas världens mest akuta humanitära katastrof varje dag och hotar att sluka hela regionen.

Kriget – en maktkamp mellan armén och de paramilitära Rapid Support Forces (RSF) – har tvingat 10 miljoner människor från sina hem.

Hänt två gånger tidigare

Medan större delen av världen uppmärksammade konflikterna i Ukraina och Gaza och i Mellanöstern, växte kriget i Sudan snabbt till världens största humanitära kris. Stora delar av landet är drabbat av akut hunger.

Den FN-knutna expertpanelen FRC, använder en vetenskaplig skala för att avgöra vilken grad av hungersnöd som råder i en befolkning eller i ett område.

Panelen har bara konstaterat ett sådant tillstånd vid två tidigare tillfällen sedan den bildades för 20 år sedan: i Sydsudan 2017 och i Somalia 2011.

Den senaste stora hungersnöden, i Somalia, beräknas ha dödat en kvarts miljon människor 2011, varav hälften var barn under fem år.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel antal år sedan FN-panelen konstaterade svält.