Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Föräldrarna berättar om kampen för att få hem sin dotter från IS

Publicerad 2016-12-14

Marilyn, 15, rymde från Sverige för att ansluta sig till IS med sin pojkvän.

I Dokument inifråns ”Ensamma mot IS” skildras två föräldrars desperata kamp för att få hem sin dotter.

Några dagar efter midsommar förra året ringde telefonen hemma hos Pasi och Anki i Marks kommun i Västergötland.

– Hon öppnade med att tala om ”mamma, jag är i Syrien”, säger Anki i SVT-dokumentären ”Ensamma mot IS”.

I bakgrunden hördes explosioner och gevärseld.

Utan pass eller andra identitetshandlingar hade Pasis och Ankis dotter Marilyn flytt från Sverige och anslutit sig till terrorgruppen IS tillsammans med sin åtta år äldre pojkvän Moqtar.

Tittade på IS-propaganda

När det unga paret träffades tog Moqtar droger och var inte troende. Men när han våren 2015 togs in på ett behandlingshem enligt LVU, Lagen om vård av unga, började han titta på propagandavideor från IS och radikaliserades snabbt.

– Första gångerna han var här var det aldrig tal om att han skulle be eller så, det måste ha vuxit fram, säger Pasi i programmet.

Marilyn var samtidigt frivilligt placerad i ett familjehem som låg i närheten av Moqtars behandlingshem. I sociala medier började bilder på Marilyn i slöja dyka upp.

”Var fan börjar man någonstans?”

Den 31 maj 2015 sa Marilyn till sina föräldrar att hon ville åka med Moqtar till Stockholm. Anki och Pasi sa nej, men Marilyn brydde sig inte.

Men målet var inte Stockholm. Marilyn visste inte vad IS var men följde med pojkvännen till krigets Syrien eftersom hon var kär i Moqtar. I oktober förra året ville hon hem igen. Den då 15-åriga flickan var gravid i nionde månaden och skulle föda när som helst.

– Händer det på natten är hon helt ensam, då ska hon klara det själv. Jag har fått förklara för henne hur det funkar, vilket är lite jobbigt att försöka förklara för en 15-åring. Hon sa att det inte finns några barnmorskor där hon är, säger Anki hemma i Sverige.

Familjen kontaktade både Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen, tidigare Rikskriminalpolisen.

– Rådet vi fick var att vänta tills kriget är över för att få hem henne. Vill vi få hem henne snabbare får vi hitta en egen lösning, säger Pasi i dokumentären.

I en scen i filmen sitter de hårdrocksintresserade fyrabarnsföräldrarna vid köksbordet i Marks kommun med kartor över Syrien och Irak framför sig.

– Var fan börjar man någonstans? Vi visste ju ingenting om Mellanöstern och Islamiska staten, säger Pasi.

Trodde smugglarna lurat henne

En av gångerna då Marilyn lyckades ringa hem berättade hon att Moqtar och hon förflyttats från Syrien till Irak. Hon visste inte till vilken stad, men med hjälp av bilder hon skickade lyckades Pasi och Anki ta reda på att Marilyn befann sig i Tel Keppe, en liten stad strax utanför Mosul i norra Irak.

Den 28 oktober 2015 gav föräldrarna i uppdrag åt några människosmugglare att få ut Marilyn från den IS-kontrollerade staden. Men någonting gick fel och Marilyn försvann från smugglarna. Det gick flera dagar utan att Pasi och Anki fick veta något om sin dotter.

– Situationen som den är nu är värre än någonsin. Nu har vi ingen koll alls på var Marra (Marilyn) kan befinna sig, säger Pasi.

Via kontakter fick de till slut reda på att smugglarna även hämtade en ung yazidisk flicka som tillfångatagits av IS och hållits som slav i ett år. Tillsammans med Dawood Khalaf, en yazidisk bekant till dokumentärens producent, åkte Anki till Erbil i norra Irak för att träffa flickan.

I dokumentären berättar flickan att smugglarna tog henne och Marilyn till Mosul.

– Hon var höggravid. Planen var att vi skulle fly tillsammans, men hon sprang iväg, säger flickan.

Smugglarna förde Marilyn till Syrien, men när de sedan kördes tillbaka till Mosul i Irak fick Marilyn panik och trodde att smugglarna lurat henne. Hon hoppade ur smugglarnas bil och sprang iväg.

– Hon sa att hon skulle till Tel Keffe, till sitt hem där, säger den yazidiska flickan i dokumentären.

Efter sex veckor utan kontakt ringde Marilyn hem till Pasi och Anki och berättade att hon blivit mamma till sonen Emilio.

Belånade sitt hus

Polisens nationella operativa avdelning sa till Pasi och Anki att sitta lugnt i båten, men med hjälp av Dawood Khalaf började de planera ett nytt fritagningsförsök.

De belånade sitt hus för att kunna betala de 30 000 dollar som människosmugglaren ville ha och på julafton förra året flög Anki och Dawood tillbaka till Irak. De ville genmföra fritagningsförsöket innan Marilyns pojkvän Moqtar återvände till Tel Keffe från strider i området kring staden Ramadi.

Planen var att Marilyn skulle säga att hennes son behövde vård och att hon utanför sjukhuset skulle möta upp en familj vars uppdrag var att ta henne bort från Tel Keffe.

Men Marilyn fick problem – Moqtar dog i Ramadi och som nybliven änka sattes hon under övervakning av andra kvinnor inom IS.

Tjugo minuter efter utsatt tid ringde smugglaren till Anki och Dawood och sa att Marilyn inte hade dykt upp utanför sjukhuset.

Fotnot: Marilyn fritogs senare, vilket skildras i del två av Dokument inifråns ”Ensamma mot IS”. Del ett sänds i SVT1 klockan 20.00 i dag, onsdag 14 december. Del två sänds den 21 december.

15-årig flicka fast i krigets
Syrien
Svenska flickan talar ut: ”Jag vill träffa min
familj”
Ny bok: Så fritogs gravida svenska flickan från
IS

ANNONS