Löfven kan göra comeback utan säkrad budget
Publicerad 2021-06-29
S-ledaren Stefan Löfven är beredd att tillträda som ny statsminister, utan att först ha säkrat stöd för en ny regerings budget.
Men faller budgeten i höst, avgår han.
Riksdagens talman Andreas Norlén har nu inlett arbetet med att hitta en ny statsministerkandidat. Stefan Löfven (S) var först ut bland de åtta partiledarna att träffa talmannen.
Löfven uppmanar alla partiledare att vara konstruktiva för att få en lösning på regeringskrisen.
– Vi måste alla anstränga oss och bjuda till, säger Stefan Löfven efter mötet med talmannen.
Stefan Löfven är beredd att försöka bilda en ny regering, om han får uppdraget av talmannen.
Som mandatmatematiken ser ut kan en ny rödgrön regering få stöd i riksdagen, men just nu ser det svårare ut för en sådan regering att få igenom sin budget i höst.
Senare skede
Men Stefan Löfven är beredd att tillträda som statsminister, utan att först ha förhandlat klart en budget. De förhandlingarna kan avslutas i ett senare skede.
– Det är ett alternativ som ger mer tid för flera partier att fundera på vad som går att göra i den här situationen, säger Löfven.
Skulle han inte lyckas med att få budgeten godkänd av riksdagen, avgår hans nytillträdda regering. Han är inte beredd att än en gång tvingas att regera på en borgerlig budget. Höstens budget gäller ju valåret 2022.
– Om den regering som jag då leder inte skulle få igenom budgeten, då avgår jag. Då lämnar jag. Det är det budskapet jag har lämnat till talmannen, säger Stefan Löfven.
Men frågan är om talmannen är beredd att föreslå en statsministerkandidat som inte i förväg har säkrat stöd för sin budget.
Moderatledaren Ulf Kristersson tycker för sin del att det är en dålig strategi.
– Om vi har en regering som inte kan få till en budget är det ett tecken på att den regeringen inte ska tillträda, säger Kristersson.
– Men just det är inte mitt bekymmer, det är hans bekymmer, säger Kristersson om Löfvens situation.
Partiledare på rad
Andreas Norlén kommer under dagen att hålla enskilda samtal med samtliga partiledare med målet att hitta en regeringsbildare som kan tolereras av riksdagen.
Mötena med partiledarna beräknas pågå i cirka 30 minuter. Efter Socialdemokraterna och Moderaterna anländer partierna i storleksordning: Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.
M-ledaren Ulf Kristersson säger på vägen från Mynttorget in till riksdagen att hans besked till talmannen blir att han är beredd att bilda en borgerlig regering.
Kristersson konstaterar att det parlamentariska läget är ”extremt jämnt” och att han vill pröva läget i en omröstning för att se om han han kan tolereras som statsminister.
– Det är väldigt jämnt och det kan vi inte veta med mindre än att genomföra omröstningen.
Mandatfördelningen är nu så jämn den kan bli, med en rösts övervikt för regeringspartierna och V och C: 175 mandat mot 174 för M, SD, KD och L.
Ulf Kristersson vill inte gå in på om han för samtal med enskilda riksdagsledamöter.
– Jag håller mina samtal för mig själv just nu.
Max fyra rundor
Statsminister Stefan Löfven, som avgick under måndagen, leder numera en övergångsregering fram till dess att talmannen föreslår en ny statsminister eller ett extraval hålls. Talmannen har fyra rundor av samtal på sig innan ett extraval utlyses automatiskt.
Förra gången talmannen fick i uppdrag att samtala med partiledarna var efter valet 2018. Då tog det 134 dagar att hitta en ny regering. Norlén lovar att han inte kommer att låta det ta så lång tid denna gång.
– Nej, det kommer det inte att göra. Jag kommer inte att tillåta att det tar så lång tid, sade han i SVT:s Agenda den 20 juni.
– Jag kommer att gå till kammaren mycket fortare än vad jag gjorde då.
Samtidigt har talmannen sagt att partierna ”vet mer om varandras ståndpunkter och bevekelsegrunder” än de gjorde då.
– Det finns inte heller samma behov kanske av omprövning och förankring inom och mellan partier som det gjorde den gången, sade Andreas Norlén.
Talmannen håller en pressträff klockan 16.15 i dag.