Alliansen: En ny folkomröstning var aldrig aktuell

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-05

En ny folkomröstning om kärnkraften var aldrig ett alternativ som diskuterades.

Det säger Alliansens partiledare till Aftonbladet.

– Vi har en överenskommelse som vi tror har starkt stöd hos svenska väljare och hos svenska folket, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Lars Ohly (V) anser att alliansens överenskommelse är ett ”svek mot demokratin”.

1980 röstade svenska folket om kärnkraftens framtid.

Men att hålla någon ny folkomröstning om kärnkraften var aldrig ett alternativ som diskuterades under de borgerliga partiledarnas överläggningar. Det uppger partiledarna för Aftonbladet.

– Jag tycker att det var ett misstag att hålla folkomröstning 1980. Det man röstar om är någon slags antaganden om en framtida teknisk utveckling man inte vet någonting om, säger Jan Björklund (FP).

– Den framtida tekniska utvecklingen kommer sig inte av något majoritetsbeslut, säger han.

”Behöver kompromisser”

Maud Olofsson (C) anser inte heller att en ny folkomröstning om kärnkraften var ett alternativ.

– Jag tror inte vi har någon anledning att skapa någon mer konflikt i energifrågan. Det vi behöver är kompromisser av det här slaget, säger hon.

Göran Hägglund (KD):

– Jag tror att det kloka i det här läget är att vi har med alla olika faktorer och gör en avvägning som inte enkelt låter sig göras i en folkomröstningssituation.

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly kallar alliansens beslut om att tillåta nybyggnad av kärnreaktorer för ”ett svek”.

– Det här är ett svek mot folkomröstningen 1980 då en majoritet sa att man skulle avveckla, säger han.

– Det innebär att man faktiskt sätter sig över ett folkomröstningsresultat och man sätter sig över sitt eget valmanifest, säger Ohly.

– På flera sätt är det ett svek mot demokratin, därför att det har inte funnits någon omfattande diskussion i samhället, utan det här kommer uppifrån och så ska medborgarna bara acceptera, säger han.

”Ska inte bygga kärnkraft”

Lars Ohly säger att han kommer att driva frågan om att återinföra lagen emot nybyggnad av kärnreaktorer om den tas bort:

– Ja, det kommer jag att göra. Jag tycker inte det finns något som helst skäl till att lätta på lagstiftningen där. Vi ska inte bygga ny kärnkraft i Sverige.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin säger att en ny folkomröstning ”inte är något vi resonerat om”.

– Jag står fortfarande för det folkomröstningen sa, att kärnkraften ska avvecklas, säger hon.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson öppnar för en ny folkomröstning om kärnkraften.

– Om regeringen vill bygga ut, då tycker jag att det är en fullt möjlig fråga att diskutera, säger han till Aftonbladet.

Även om det bara gäller att ersätta gamla reaktorer?

– Det där är bara svammel. Vad de i så fall pratar om är ju inte om att bara ersätta. De nya som de i så fall tänker sig att bygga har mycket större kapacitet än de gamla, säger Peter Eriksson.

Aftonbladets
bloggar

ANNONS