Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Masslakt av fåglar i Kina efter viruslarm

Publicerad 2013-04-04

Dödssiffran stiger när nya fågelinfluensastammen sprider sig

Dödssiffran stiger när den nya stammen av fågelinfluensan sprider sig.

Nu masslaktas fåglar i Kina.

Den nya stammen av fågelinfluensa – H7N9 – sprider sig i Kina. Under torsdagen beordrade myndigheterna masslakt av fåglar på en marknad i Shanghai.

Fjäderfäna uppgavs bära på smittan och nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att hela marknadsplatsen ska desinfekteras efter masslakten, skriver AP.

Att fåglarna bar på smittan uppdagades enligt myndigheterna efter att man behandlat en person med influensasymptom som varit i kontakt med en av de människor som tidigare dött av smittan.

Tidigare har det inte funnits några tecken på att H7N9 har överförts mellan människor, skriver AP.

Fler marknader stängda

En analys av visar att fåglarna och mannen var smittade av ett virus med samma ursprung. Ytterligare två marknader med levande fjäderfän stängdes under gårdagen, skriver AP.

De första fallen av att människor drabbats offentliggjordes i början av veckan. Då hade kinesiska myndigheter bekräftat att två män dött av viruset.

Dödstalet har i veckan stigit i snabb takt, i onsdags rapporterades tre människor ha dött. Under torsdagen är antalet offer fem. Totalt ska 14 människor vara bekräftat smittade, skriver AP.

Alla fallen har konstaterats i Kina, alla utom två i Shanghai.

Ännu vet de kinesiska myndigheterna inte hur de som drabbats har smittats av den nya stammen av fågelinfluensavirus.

”Kan bli allvarligt”

Och den nya stammen uppges vara nästan omöjlig att upptäcka. Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, säger att om det visar sig att H7N9 smittar mellan människor så är läget allvarligt.

– Den här typen av virus skulle kunna vara början på en pandemi som kan sprida sig väldigt fort och väldigt snabbt, sa han till Aftonbladet i går.

Han berättar också att svenska SMI står i tät kontakt med internationella organisationer efter utbrottet i Kina.

– Om de kinesiska myndigheterna får fram att det här är ett större problem än vad man sett tidigare kan det finnas anledning att tala om för den svenska sjukvården om det kommer in någon med luftvägsinfektion från den här delen av Kina, sa Anders Tegnell till Aftonbladet i går.

I nuläget försöker forskarna ta reda på mer om viruset som man säger är svårare att upptäcka än stammen H5N1 som tidigare skapat stor oro. Den sistnämnda är mycket dödlig bland fjäderfän och är därför lätt att upptäcka, skriver AP.

ANNONS