Varnar för pandemi efter nytt virusutbrott

Publicerad 2013-04-03

Forskarna skräms av den nya smittans egenskaper

Den nya stammen av fågelinfluensa är nästan omöjlig att upptäcka.

Hittills har tre personer dött i virusets ursprungsland - Kina.

– Den här typen av virus skulle kunna vara början till en pandemi, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Hittills har tre personer dött i Kina efter att ha smittats av den nya mutationen av fågelinfluensa – H7N9. Samtidigt vårdas nio personer med konstaterad smitta i landet.

Personerna dog under svåra umbäranden med bland annat lunginflammation och andningssvårigheter.

Värre än befarat

Nu befarar forskarna att smittan kan vara värre än vad någon tidigare anat.

Enligt nyhetsbyrån AP är viruset svårare att spåra än den mer kända versionen H5N1. Enligt AP visar infekterade djur inte några symptom eller tecken på att vara smittade - samtidigt som viruset slår hårt mot människor.

Mutationen tros också ha gjort viruset mer benäget att smitta andra djur än fåglar, till exempel grisar, vilket ökar risken för att smittan sprids till människor. Någon risk för att smittan kan spridas mellan människor har ännu inte upptäckts.

”Kan bli allvarligt”

På Smittskyddsinstitutet följer man virusets framfart i Kina. I eftermiddags gick myndigheten ut med en varning på sin hemsida.

Trots det är risken för att smittan sprids till Sverige än så länge "obefintlig", säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Men om det visar sig att den kan sprida sig mellan människor kan det bli ganska allvarligt. Den här typen av virus skulle kunna vara början på en pandemi som kan sprida sig väldigt fort och väldigt snabbt, säger han.

Uppmanar till tester

För närvarande står Smittskyddsinstitutet i tät kontakt med internationella organisationer med anledning av utbrottet i Kina, berättar Anders Tegnell.

– Om de kinesiska myndigheterna får fram att det här är ett större problem än vad man sett tidigare kan det finnas anledning att tala om för den svenska sjukvården om det kommer in någon med luftvägsinfektion från den här delen av Kina, säger Anders Tegnell.

De lömska egenskaperna hos den nya mutationen har fått forskare runt om i världen att ta till brösttoner mot de kinesiska myndigheterna. Enligt AP uppmanas kinesiska veterinärmyndigheter att i stor utsträckning testa djur och fåglar i den drabbade regionerna.

ANNONS