Två svenskar åtalas för terrorbrott i USA

Publicerad 2012-12-22

Två svenska medborgare har åtalats i USA misstänkta för terrorbrott kopplats till al-Shabbab.

Männen greps i Djibouti och har överlämnats till USA.

– De mår efter omständigheterna bra, säger Sara Brandt-Hansen på UD:s presstjänst.

I fredags åtalades de två männen, 27 och 29 år, misstänkta för att ha försett terroristorganisationen al-Shabbab med material och för att olagligt ha använt kraftfulla skjutvapen, uppger amerikanska federala polisen FBI i ett pressmeddelande.

Männen från mellersta Sverige dök upp i dag i domstolen i Brooklyn. Enligt UD överlämnades de till USA den 19 november efter att ha gripits i Djibuti i somras på väg till Jemen.

– Vi känner till att två svenskar är frihetsberövade och generalkonsulatet har besökt dem i veckan, säger Sara Brandt-Hansen på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

”De är terrorister”

Männen ska mellan december 2008 och augusti 2012 ha varit utbildare i al-Shabbabs elitprogram för självmordsbombare. De var utplacerade i Somalia för att stödja terrororganisationens militära insatser, enligt FBI.

– Vad vi vet är de tilltalade inte påväg att bli terrorister, de är terrorister.  De gjorde mer än att få terroristträning, de använde sin träning i praktiken i terroroperationer med al-Shabab. Att de tillfångatogs och har ställts in för rätta är ett viktigt steg i kampen mot terrorism, äger George Venizelos, vice ordförande för FBI:s New York-kontor i pressmeddelandet.

Får advokathjälp

UD har besökt de svenska medborgarna i New York i veckan.

– Det mår efter omständigheterna väl och företräds av en advokat. UD har kontakt med anhöriga, säger Sara Brandt-Hansen på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Enligt UD är åtalspunkten terrorrelaterad brottslighet.

– Överlämningen av svenskarna var en fråga för Djibuti och USA. Sverige kunde inte lägga sig i det, säger Sara Brandt-Hansen.

Om männen döms i amerikansk domstol är minimistraffet 30 år och maxstraffet livstids fängelse, uppger FBI.