Farlig grisbakterie oroar i Danmark

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-07

Smittobärare Danmark skakas av larmet om bakterien ST398 som grisarna bär på. En bakterie som kan smitta människor. (Arkivbild).

Danska forskare har upptäckt att en farlig grisbakterie kan spridas till människor.

Bakterien har hittills bara hittats hos grisar.

Men uppgifterna oroar i Danmark, som har flest antal grisar per invånare i EU.

Statens Serum Institut har för första gången vetenskapligt dokumenterat att stafylokock-bakterien ST398 kan spridas från gris till människa, skriver det danska nyhetsmagasinet Ingeniören.

Problemet med just den här bakterien är att den kan orsaka mycket farlig blodförgiftning och svåra inflammationer i lungor och skelett, om den kommer in i kroppen.

Leva i näsan

Forskarna misstänker att den kan leva i näsan eller på huden hos människan, utan att bäraren själv blir sjuk, men att den samtidigt kan spridas vidare till andra människor.

– Det är viktigt att vi börjar undersöka hur lätt bakterien sprids mellan människor, innan den eventuellt börjar spridas. Vi har bara små kunskaper om utbredningen i Danmark, säger Robert Skov vid Statens Serum Institut till Ingeniören.

Fri handel

I EU-regi undersöks just nu hur utbredd ST398 är i cirka 6 000 europeiska svinbesättningar, däribland 300 i Danmark.

I Danmark, med 5,5 miljoner invånare, finns omkring 13 miljoner grisar.

Eftersom det råder fri handel inom EU, finns det inga gränskontroller för danskt fläskkött som importeras till Sverige, säger Niklas Montell, statsinspektör på Livsmedelsverkets enhet för internationell handel.

– I stället är det kontrollmyndigheter, antingen Livsmedelsverket men oftast kommunala kontrollmyndigheter som tar stickprov.