Bluffuniversitet tjänar miljarder

Uppdaterad 2013-02-24 | Publicerad 2011-03-10

Allt fler falska universitet på internet

Ingen vet hur många bluffuniversitet som finns idag, men sak är säker. De tjänar miljardbelopp på att sälja examensbevis som egentligen är värdelösa.

Se upp med falska examensintyg.

Enligt Högskoleverket växer problemet med falska examen. Mellan åren 2000 och 2004 fyrdubblades uppskattningsvis antalet bluffuniversitet på internet till cirka 800 stycken. Hur många de är idag är det ingen som vet.
Hur vanligt det är att svenska studenter blir lurade finns det inga siffror på.

– Det är väldigt svårt att ha en uppfattning om. Om man känner till att man har en examen från ett mindre legitimt ställe är det kanske inget man vänder sig till oss med, säger Lars Petersson, avdelningschef för bedömningsavdelningen på Högskoleverket.

Hans avdelning får kännedom om de falska examen först när exempelvis en arbetsgivare frågar om en arbetssökandes examen eller en student vill ha en bedömning.

Intyg inom 24 timmar

Bluffuniversiteten presenterar sig gärna som moderna och flexibla som erbjuder distansstudier på internet, men i själva verket flyttar de runt, byter skepnad och namn för att undgå att avslöjas. Ofta har de namn som är lätta att förväxla med riktiga universitet. Många av dem går bara att kontakta via epost och uppger falska postadresser.

– Om man kan köpa en examen och få intyget inom 24 timmar per epost så ska man dra öronen åt sig, säger Lars Petersson.

Inte brottsligt

Verksamheten omsätter miljardbelopp varje år. Seriösa studenter luras till att köpa dyra distanskurser för att få en åtråvärd examen, men om testen är falska och universitet står utan godkänd tillsyn är inte examen värd någonting.

Andra köper medvetet en falsk examen för att förbättra sina meriter. Den som blir påkommen riskerar inget rättsligt efterspel, eftersom det inte är brottsligt att använda sig av examensintyg från icke-ackrediterade universitet. Däremot är det brottsligt att använda förfalskade dokument från riktiga universitet.

Minimedia