Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Har IS och al-Qaida börjat samarbeta?

Terroristerna Bröderna Kouachi gick in på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris och öppnade eld. Totalt dödade de 12 personer i attentatet 7 januari.

Beskedet att al-Qaida låg bakom Parisdådet är både bra och dåliga nyheter.

Det väcker oroande frågor om attacken är första exemplet på att världens två största terrororganisationer inlett ett samarbete.

Ett sådant tecken är att en av Paristerroristerna, Amedy Coulibaly, i en video som släpptes efter hans död svär trohet gentemot Islamiska staten och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Han hävdade att han synkroniserat sina aktioner med bröder Kouachi.

De två bröderna som genomförde mördandet på Charlie Hebdos redaktion ropade till ett vittne att de tillhörde al-Qaida i Jemen. Nu kommer al-Qaidas officiella medgivande.

Det verkar med andra ord som att de två organisationerna samarbetade. Om detta var en samverkan sanktionerad från högsta ort är oklart.

Bröderna Kouachi kan på eget initiativ ha tagit med IS-anhängare i sin terrorcell.

Sedan al-Qaida i Irak 2013 ändrade namn till Islamiska staten och bröt sig ur al-Qaida har det pågått en kamp mellan de två organisationerna om vem som har störst stöd i den muslimska världen. En kamp där al-Qaida snabbt tvingats finna sig i rollen som underdog.

En dröm

Vid sidan av sina framgångar på slagfältet har Islamiska staten dessutom lyckats utropa ett kalifat, en islamsk stat i delar av Syrien och Irak. En gammal dröm hos radikala islamister.

IS framstår därför som klart starkare och mer framgångsrik än det gamla al-Qaida där organisationens centrum snabbt förlorade i inflytande efter att USA lyckades döda Usama bin Ladin.

I dag är det al-Qaidas gren i Jemen, kallad al-Qaida på Arabiska halvön, den som i första hand planerar och lyckas utföra terrordåd i västvärlden.

Dådet i Paris kan mycket väl ha genomförts för att visa att al-Qaida fortfarande är en slagkraftig organisation. I videon där man tog på sig dådet var talesmannen dessutom noga med att säga att dådet utförts på order av Ayman al-Zawahiri, Usama bin Ladin efterträdare. En person som de senaste åren rasat rejält på terroristernas rankninglista.

Att han nämns som ytterst ansvarig är ännu ett bevis på behovet av uppmärksamhet för att få nya rekryter och pengar från rika arabiska bidragsgivare.

Maktstrid

Men i grund och botten vill IS och al-Qaida ungefär samma sak. Bortsett från maktstriden i toppen har de egentligen alla skäl att samarbeta. Framförallt är det många militanta muslimer som har svårt att se varför de ska tvingas välja mellan IS och al-Qaida eftersom de stödjer båda.

Fördelen med att al-Qaida tar på sig dådet är att ett viktigt frågetecken rätas ut. Det undanröjer farhågorna att bröderna Kouachi och deras medhjälpare kunde lyckas med ett sånt här dåd på egen hand. Att de hade hjälp med planering och finansiering tyder på att det fortfarande krävs rätt mycket för att lyckas med ett terrordåd som förlamar en storstad i Europa i flera dagar.

Åtminstone delvis en tröstande tanke.

Tecken på ett begynnande samarbete mellan al-Qaida och IS är raka motsatsen.  Rivaliteten mellan de två kan ha lett till en ökning av antalet terrordåd men samtidigt är ett samarbete dem emellan en mardröm för världens underrättelsetjänster.

Ideologi

De senaste dagarna har mycket sagts om vad som får unga män att ägna sig åt terror och söka döden. Men bortsett från utanförskap och västvärldens misstag som delvis varit med och skapat terrorhotet så är det värt att minnas att radikal islamism är en politisk ideologi. Syftet är att ta makten framförallt i länder i arabvärlden och styra med sharialagar och strikt islam.

Muslimska brödraskapet är en organisation med många anhängare runtom i världen som vill se politisk islam ta makten. De tar avstånd från våld för att nå dit men det kommer alltid att finnas frustrerade anhängare som vill gå längre.

Där har rörelser som IS och al-Qaida en rekryteringsgrund i väst även om utanförskapet försvinner.