Flygbussarnas strejk skjuts upp

Publicerad 2012-04-23

Kommunal hotar med sympatistrejk för personliga assistenter

Flygbussarna i Stockholm, Malmö och Göteborg kan ställas in.

Det handlar om strejk. Men den strejk som kunde brutit ut i dag klockan 14 skjuts nu upp ett dygn.

Kommunal och Vårdföretagarna fortsatte samtalen med medlarna på förmiddagen i dag. Den sedan tidigare varslade sympatistrejken på flygbussarna som skulle brutit ut i dag klockan 14 skjuts upp i 24 timmar på grund av fortsatte förhandlingar.

– Jag ser en möjlighet till att vi kan få till ett nytt avtal för personliga assistenter. Därför fortsätter medlingen och vi skjuter upp våra sympatiåtgärder på flygbussarna i ett dygn, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund på Kommunals hemsida.

Hoppas på avtal

– Vi hoppas naturligtvis att vi lyckas få till ett avtal. Det är målsättningen, säger Lenita Granlund.

Hur ser chansen till det ut?

– Det är jättesvårt att säga i det läge vi befinner oss i nu. Men jag hoppas verkligen på ett avtal som är bra för våra medlemmar som jobbar som personliga assistenter. De har idag dåliga villkor och otrygga anställningar.

Sympatistrejk

Om samtalet inte ger önskat resultat, kommer en sympatistrejk bryta ut klockan 14.00 i morgon.

Flygbussarna och Swebus flygtransfer tas ut i strejk. Bussarbetsgivarna har i sin tur överlämnat ett varsel om lockout på ett antal flygbusslinjer.

Detta kommer i sin tur innebära problem för resenärer som ska passa flighter från exempelvis Arlanda och Bromma flygplats i Stockholm.

– Vi kan inte ta ut personliga assistenter i strejk, för det skulle drabba brukarna. Därför har vi hittat ett annat sätt och låter andra medlemsgrupper få kämpa för dem med dåliga villkor.

Hur har de reagerat?

– Jag tycker att vi har fått jättebra respons. Det är bra att de dåliga villkoren och otrygga anställningarna har kommit upp i ljuset. Många förstår inte att det kan vara så här dåligt.

Månadslön och uppsägningstid

I fredags nobbade Kommunal medlarnas bud och en nyanställningsblockad för personliga assistenter infördes, vilket medför att arbetsgivarna inte kan sätta in vikarier när en personlig assistent blir sjuk.

Enligt Lenita Granlund har Kommunal flera viktiga krav.

– I dag har personliga assistenter ingen uppsägningstid utan kan tvingas gå på dagen. Vi vill få en uppsägningstid på plats. Dessutom vill vi att man löser frågan om månadslön. Idag har de timlön, vilket ger en ojämn inkomst och man vet inte vad man kommer tjäna och det leder till otrygghet. Sedan är det viktigt med en löneökning. I snitt tjänar personliga assistenter 19 500 kronor i månaden.

Lenita Granlund beklagar att resenärer kan komma att drabbas.

– Vi hoppas att de kan förstå varför vi gör det här, att vi har krav på att den gruppen som har bland de sämsta villkoren bland alla på den svenska arbetsmarknaden ska få det bättre.