Katastrofval för Fremskrittspartiet

Uppdaterad 2011-09-13 | Publicerad 2011-09-12

Ett drömval för konservativa Höyre – en katastrof för Fremskrittspartiet. Så blev resultatet av de norska kommun- och fylkesvalen.

– Den 22 juli har haft en stor påverkan på norsk politik, säger Fremskrittspartiets tidigare ledare Carl I Hagen till VG.

Lokalvalen i Norge har genomförts i skuggan av terrordåden den 22 juli och det har påverkat valresultatet starkt.

Historiskt val

När mer än 80 procent av rösterna räknats bekräftades prognosen att konservativa Höyre gjort ett historiskt val med en uppgång med över nio procentenheter till drygt 28 procent av rösterna på riksplanet, jämfört med förra lokalvalen 2007.

Arbeiderpartiet är fortfarande störst och hamnade på 31,7 procent, en uppgång med drygt 2 procentenheter.

Om lokalvalen hade varit ett stortingsval så skulle dagens rödgröna regering ha förlorat makten. Det beror framför allt på Höyres segertåg i kommunerna.

Halvorsen avgår

SV-ledaren Kristin Halvorsen valde under valvakan att meddela hon avgår under våren 2012. Partiet fick ungefär fyra procent av rösterna i valet.

– Jag har lett partiet i 15 år. Jag ville inget hellre än att genomföra denna valkampanj. Men redan för länge sedan bestämde jag mig för att avgå under våren 2012, sade hon.

Valets stora förlorare är tveklöst Fremskrittspartiet, som kämpat mot vikande opinionssiffror ända sedan terrordåden.

– Det har varit svårt att få fram de politiska ståndpunkterna i media under den här valrörelsen, säger Carl I Hagen till VG.

Partiet gjorde en tillbakagång med drygt sex procentenheter till drygt elva procent i landet.

Hagen medgav att terrordåden är huvudorsaken till partiets nedgång men tog också på sig skulden för att hans egen kampanj i Oslo fick en "olycklig" inledning.

Jubel för Stoltenberg

När Arbeiderpartiets ledare, statsminister Jens Stoltenberg, anlände till partiets valvaka i Oslo, visste jublet inga gränser.

– Vi startade i djup sorg och i saknad efter våra kamrater. Men vi har genomfört en valkamp vi kan vara stolta över och kan med eftertryck säga att vi har segrat, helt oavsett valresultatet, sade Stoltenberg under applåder och jubel.

Partiet ser också ut att göra ett bra resultat med ungefär 32 procent av rösterna i landet.

– Arbeiderpartiet har gjort sitt bästa kommunval på 24 år, och därför är vi en av valet vinnare, säger Stoltenberg till VG.