Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Fem landshövdingar skrivna utanför sitt län

Publicerad 06.58

På bilden länsresidenset i Härnösand, där landshövdingen för Västernorrland Carin Jämtin bor.

Landshövdingar är skyldiga att bo i länsresidensen, men 5 av landets 21 landshövdingar är folkbokförda på andra orter. Det rapporterar Altinget.

Till exempel är Kronobergs landshövding Maria Arnholm skriven i en villa på Lidingö, och Sörmlands landshövding Beatrice Ask bor i en lägenhet i Stockholm.

Kalmars landshövding Allan Widman är folkbokförd i Malmö, men uppger att han bor på residenset den största delen av tiden. Landshövdingen i Blekinge, Ulrica Messing, har valt att vara fortsatt skriven i småländska Kosta av privata skäl.

Johan Sterte, landshövding i Västmanland, säger att han både bor på residenset i Västerås och tillsammans med familjen i Älmhult.

”Boplikten innebär att man har en skyldighet att vara bosatt på residenset, men detta innebär inte att man måste vara skriven där”, skriver Sterte till Altinget.

Civilminister Erik Slottner (KD) framhåller att nuvarande ordning bygger på att landshövdingen ska vara förankrad i sitt län. Han ser dock ingen anledning att ändra boplikten så som den är utformad i dag.

Följ ämnen i artikeln