1, 2, 3 tusen timmar senare...

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-09

Hårt arbete förvandlade auktionshuset till ett drömhem

Ljus och rymd präglar huset som Sara Wård och Örjan Andersson renoverat från grunden. Vardagsrummet med sina sex meter i takhöjd är imponerande.

Ändå säger Sara Wård att hon skulle tänka mera på läget och ljuset om hon köpte ett hus igen. Skogen kryper nämligen nära husväggen i söder och den suger åt sig en hel del ljus.

Trots det upplever man huset som väldigt ljust och luftigt när man kommer in. Takhöjden gör förstås sitt men även färgvalet. Vitt, beige och en mustig röd ton dominerar i botten-

våningen.

_– Vi har valt snälla färger som passar till det mesta. Måla om gör vi inte i första taget, det är så stora ytor. Vill vi förändra så byter vi möbler, mattor och gardiner, säger Sara.

Hon och sambon Örjan har gjort ett hästjobb med renoveringen. En del är bortlejt men mycket har de gjort själva.

Gammal läktare

De började hösten 2004 och än återstår en hel del. I övervåningen, som delvis är den gamla läktaren fast lyft och utbyggd, är sovrummet klart men där ska de göra i ordning tre rum till plus ett badrum. Dessutom ska hela huset målas utvändigt, det är meningen att det ska ske i sommar, och så ska tomten fixas till.

– Ingen av oss har tummen mitt i handen men jag är petigare än Örjan. Han är mer av en ”doer”, så visst har vi våra diskussioner, säger Sara.

Båda har ett genuint intresse för gamla prylar. De älskar att fynda på auktioner och loppisar. Det har satt sin prägel på hemmet.

”Man får inte vara rädd”

Med en sällsynt känsla för stil och detaljer har de lyckats få det att kännas äkta. Visserligen är sofforna nya liksom spis, kyl och frys samt en hel del grejor till badrummet men de smälter ändå bra in.

– Vi har lagt ner ungefär 3 000 timmars jobb. I början var det alla kvällar, helger och semestern, säger Örjan.

Grovjobb, som att ösa ut gammal sågspån ur grunden när vardagsrumsgolvet rivits upp, har tagit mycket tid. De har också målat allt själva och kaklat, lagt golv, tapetserat och murat.

Sara tycker det svåraste var att spika taklister medan Örjan säger att det var knivigast att mura fundamentet till järnspisen i köket och att täta skorstenen.

– Det var inget jag hade gjort förut men man får inte vara rädd. Det är bara att fråga de som kan och sedan försöka, säger han.

På Valborg förra året hade de inflyttningsfest. Närmare 60 personer rymdes utan problem. Några uppretade spöken märkte de heller inte av trots att det serverades starkt i huset som varit godtemplar­lokal innan det började hållas auktioner där.

Läs också:

Sara och Örjan tipsar hemmafixarna

Före renoveingen.

Anna Björe

Följ ämnen i artikeln