Åklagaren: OJ:s advokat manipulerade bevis

Publicerad 2012-09-09

OJ Simpson frikändes för dubbelmord 1995 – trots att bevisningen mot honom sades vara övertygande.

Nu anklagas försvaret för att ha manipulerat ett av åklagarsidans viktigaste bevis.

Ögonblicket har omskrivits som ett av rättshistoriens mest dramatiska.

OJ Simpson stod åtalad för att 1994 ha knivskurit sin exfru Nicole Brown och hennes pojkvän Ronald Goldman till döds. Bevisningen mot Simpson kallades överväldigande och ett av de viktigaste bevisen var en handske med blod på.

Provade handsken i rätten

Åklagarsidan menade att den direkt kopplade Simpson till dubbelmordet och medan världen tittade på via direktsänd tv provade Simpson handsken i rätten.

Den passade inte.

Till juryn sa Simpsons huvudförsvarare Johnnie Cochran de nu berömda orden: "If it doesn't fit, you must acquit", ungefär "om den inte passar, måste ni frikänna".

Händelsen ska ha spelat en avgörande roll för att den tidigare stjärnan inom amerikansk fotboll friades för dubbelmordet.

”Rev sönder fodret”

Nu, nästan 17 år senare, anklagar chefsåklagaren Christopher Darden Simpsons försvarare för att ha manipulerat med det avgörande beviset, skriver Reuters.

– Det fanns revor i fodret som gjorde att OJs fingrar inte kunde gå hela vägen upp i handsken, sa Darden under en paneldebatt om fallet i New York i torsdags, enligt nyhetsbyrån.

– Jag tror att Johnnie rev sönder fodret.

Under en intervju dagen efter sa Darden att han lagt märke till att handsken såg annorlunda ut när Simpson provade den.

”En fabrikation”

– En rättstjänsteman sa till mig att försvaret hade haft den under lunchen, sa han under intervjun.

– Jag har misstänkt under en lång tid att fodret hade manipulerats.

Personer som ingick i Simpsons försvar säger att det är första gången de hör anklagelserna, även om Darden själv uppger att han pratat om sina misstankar i intervjuer tidigare.

Alan Dershowitz, en juridikprofessor på Harvard som ingick i Simpsons försvarsteam, kallar anklagelserna en fabrikation.

– Försvaret har ingen tillgång till bevis förutom under kontrollerade former, skriver han i ett mejl till Reuters och tillägger att han är säker på att ingen i försvaret hade tillgång till handsken innan den provades av Simpson i rätten.

Utspelet om att försvaret manipulerat handsken kom efter att en deltagare i paneldebatten kallat Dardens beslut att inte låta Simpson prova handsken innan rättegången "det dummaste" en åklagare kan göra, skriver Reuters.

Dömdes i civilrättegång

Den spektakulära rättegången mot OJ Simpson är kanske den mest uppmärksammade genom tiderna.

Rättegången blev rekordlång och bevisen mot honom kallades överväldigande, men i oktober 1995 frikände juryn honom på samtliga åtalspunkter.

Många tror trots frikännandet att OJ Simpson är skyldig.

– Bara för att en jury friar honom innebär inte det att vi tror att vi tagit fel man, sa Los Angeles-polisens talesman efter det att domen föll.

En civildomstol fällde Simpson för morden 1997 och han dömdes att betala över 300 miljoner kronor i skadestånd till offrens anhöriga.

OJ Simpson avtjänar nu ett upp till 33 år långt fängelsestraff för ett väpnat rån han begick 2007. Hans tidigare advokat Johnnie Cochran är avliden.