Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Politiker bråkar om Stockholmsbränder

Publicerad 2013-05-27

Medan de våldsamma bråken rasar i Stockholm bråkar politikerna om vem som bär ansvaret.

– Socialdemokraterna har abdikerat i integrationspolitiken, säger Erik Ullenhag (FP).

– Det här är inte hokus pokus. Integrationsministern har oturen att sitta i en regering som misslyckats, säger Ylva Johansson (S).

Efter en veckas oroligheter i Stockholm möttes i går integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson i SVT:s "Agenda" för att debattera segregation.

– Det går att bryta segregationen. Men det är centralt att vi alla säger att vi aldrig accepterar stenkastning. Vi gör inte de här människorna till talespersoner. Jag är bedrövad över vad som sker, säger Ullenhag i programmet.

"Kan inte göra någonting"

Uttalandet fick Ylva Johansson att tända till. Hon menar att Ullenhag inte kan göra någonting åt problemet med segregationen i förorterna eftersom det "inte går att lösa med integrationspolitik".

– Integrationsministern har oturen att sitta i en regering där arbetsmarknadsministern misslyckats med jobben och där utbildningsministern misslyckats med skolresultaten, sa hon och menade att satsningar på jobb och utbildning är den enda lösningen.

"Har abdikerat i integrationspolitiken"

Ullenhag slog tillbaka och menar att Socialdemokraterna inte har någon integrationspolitik över huvud taget. Han vill se, fler poliser och ökad trygghet i områden, men även satsningar på jobb och utbildning.

– Jag är förvånad över att Socialdemokraterna abdikerat i integrationspolitiken och säger att integration inte spelar någon roll, säger han i programmet.