Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Obama den verklige vinnaren på republikanernas strid

Han kan spela stor statsman medan Romney och Gingrich sliter varandra i stycken

Den verklige segraren i Floridas primärval var inte Mitt Romney.

Han heter Barack Obama.

Medan republikanerna sliter varandra i stycken kan han spela den store statsmannen.

Ju längre striden om vem som ska bli republikanernas kandidat håller på desto bättre för Obamas chanser att bli omvald.

I primärvalsdebatterna och på valmötena ägnar Romney och hans huvudutmanare Newt Gingrich mer tid åt att smutskasta varandra är att ifrågasätta den politik Obama för.

Handskarna har definitivt åkt av i republikanernas interna strid som alltmer liknar en personlig vendetta.

Framförallt fyller de radio, TV och internet med reklamsnuttar där motståndaren utsätts för rena karaktärsmord som trummas in timme efter timme, vecka efter vecka.

Romney framställer Gingrich som en opålitlig och förbrukad Washingtonpolitiker som ägnade sin tid åt intrigspel i kongressen. Som därefter tog emot överdådiga konsultarvoden från bostadslånejätten Freddie Mac samtidigt som de eldade på härdsmältan för amerikanska husägare.

Slaktare

Gingrich ger bilden av Romney som den privilegierade överklasskandidaten som tjänat sin förmögenhet på att slakta företag och sparka arbetare.

Medan de två sticker kniven i varandra kan Obama sitta bekvämt tillbakalutad i Vita huset.

De käbblar och medan han själv har ett land att styra.

Han kan i lugn och ro låta sin återvalskampanj bygga upp en rejäl kassakista medan Romney och Gingrich spenderar sina pengar på att "döda" varandra. Med sina insamlade 700 miljoner kronor har Obama redan mer pengar än hela det republikanska fältet tillsammans.

Sambandet är svårt att bevisa men förmodligen är det ingen slump att presidentens popularitetssiffror pekat uppåt sedan republikanernas strid drog igång på allvar i höstas. Från bottennoteringen i början av oktober när bara 42 procent av amerikanerna tyckte Obama gjorde ett bra jobb är han nu uppe i strax under 50 procent.

Hoppas på kort kampanj

Obamas gynnas också av att arbetslösheten för första gången på länge sjunker och att tillväxten i ekonomin ökar.

Ledningen för republikanska partiet inser problemet. De hoppas på en så kort primärvalskampanj som möjligt. Ju tidigare en motkandidat finns desto mer energi kan han och partiet ägna åt att attackera Obama istället för partikollegor.

Ett hopp som det inte finns mycket täckning för i verkligheten.

Nya regler ökar risken för att kandidatkampen drar ut på tiden mer är vanligt. Det krävs 1 144 delegatröster vid partikonventet i augusti för att bli republikanernas kandidat. Tidigare har de flesta delstater tillämpat "winner-takes-all" vid primärvalen. I år delar majoriteten av delstaterna ut delegatröster i proportion till resultatet i primärvalen.

Efter fyra primärval har Romney bara samlat ihop 51 delegatröster.

Press på Gingrich

Segern i Florida ger Romney ny skjuts i kampen men den avgör inte på något sätt striden.

Det enda som kan stoppa en utdragen process är om Romneys motståndare inser att de inte längre har någon chans och hoppar av. Gingrich hotar med att stanna kvar i racet ända till augusti.

Rätt snart kommer pressen från partiledningen att bli hård på Newt Gingrich att ge upp. Partiet vill inte ha en strid som varar ända in i sommar och tar bort fokus, energi och pengar från det som är huvuduppgiften; att kasta ut Obama från Vita huset.