Räddade barnen från tornadon

Publicerad 2012-03-06

Stephanie Decker förlorade bägge benen

Stephanie Decker, 36, skyddade sina barn med sin egen kropp när tornadon slet sönder deras hus.

Barnen klarade sig oskadda, tack vare mammans insats.

Men Stephanie har tvingats amputera bägge benen.

Hjältemamman Stephanie Decker och hennes man Joe.

– Jag var rädd att jag aldrig skulle få se henne igen, berättar hennes make Joe Decker för nyhetsbyrån AP.

Den 42-årige läraren Joe var i fredags på jobbet på Silver Creek High School i Sellersburg, Indiana, USA, när tornadon plötsligt drabbade dem.

Hemma i treplansvillan i Henryville fanns hustrun Stephanie Decker och deras två barn, dottern Reese, 5, och sonen Dominic, 8.

Huset skakade

Skolan stängdes på grund av stormen och Joe skickade SMS för att varna frun om den analkande stormen.

– Hon berättade via SMS att hela huset skakade och jag skickade ett textmeddelande tillbaka och frågade om allt var okej. Jag frågade henne sex eller sju gånger och fick inget svar. Det fick mig nästan att flippa ut.

När tornadon svepte in över Henryville, förstörde den det mesta i sin väg. Familjens sutterängvilla i tegel är inget undantag.

Skyddade barnen

Stephanie och barnen befann sig i källaren men kunde se tornadon närma sig genom fönstren. Hon hade förberett sig och knutit en filt runt båda barnen och sig själv. Själv låg hon ovanpå sina barn för att skydda dem med sin egen kropp.

– Hon har berättat att hon kände hela huset röra sig, att det flyttade dem innan hon liksom kilades fast. Hon kunde dock förhindra att barnen sveptes med, berättar Joe Decker.

Benen krossades

När tornadon hade passerat ropade Stephanie på barnen. Dottern Reese svarade direkt. Men Dominic, 8, var först tyst. Han kunde inte höra sin mamma på grund av oljudet från stormen.

Snart kunde Dominic dock röra sig ut ur huset och springa över gatan för att söka hjälp hos grannar som hade kunnat ta sig till en stormsäker källare.

Grannen lyckades hitta en sheriff som kunde stoppa det värsta blodflödet.

Men det visade sig att Stephanies skador var svåra. Det hade fallit ner bråte över henne och delar av benen var krossade.

Blockerad väg

I panik försökte Joe Decker ta sig hem till sin familj när stormen hade bedarrat.

Han tvingades lämna bilen, eftersom vägen blockerades och fick springa vidare innan han fick lift av av två män i en bil.

När han kom hem var huset borta. Barnen var lämnade hos en bekant till familjen och Joe fick veta att hans fru fanns på ett sjukhus 16 kilometer bort.

Joe hann precis till sjukhuset innan Stephanie flögs vidare till sjukhuset i Louisville.

– Jag sa till henne att barnen finns här fortfarande tack vare dig. Jag berättade att inget annat spelar någon roll. Jag sa "du kommer finnas där för dina barn och se dem växa upp".

Amputerades

Stephanies skador var så svåra att man har tvingas amputera benen. Det ena ovanför knäet och det andra ovanför vristen. Hon kommer opereras igen på torsdag.

– Deras hus är borta. Det är rätt så fantastiskt att hon är vid liv, säger Holly Hinson som är talesperson för sjukhuset.

Henryville förstördes nästan helt och hållet av flera tornados som härjade där i fredags. 39 personer dog och tusentals personer blev hemlösa i samband med naturkatastrofen.