Rymling häktas efter överfallet

Publicerad 2014-03-13

I dag häktades 22-åringen vid Gävle tingsrätt för försök till mord. 22-åringen är redan återförd till rättspsykiatrin och hördes nu på videolänk.

GÄVLE. 22-åringen ansågs farlig och dömdes till rättspsykiatrisk vård. Trots farligheten fick han permission. Då rymde han. I söndags dök 22-åringen upp i Gävle efter tio månader på flykt och överföll en 50-årig man med sparkar och slag helt oprovocerat.

Gävle sjukhus

I dag häktades 22-åringen vid Gävle tingsrätt för försök till mord. 22-åringen är redan återförd till rättspsykiatrin och hördes nu på videolänk.

Någon förklaring till sitt handlande gav inte 22-årigen under häktningsförhandlingen som till huvuddelen hölls inom stängda dörrar.

Via sin försvarare förnekade 22-åring brott och att det skulle finnas skäl för häktning.

Häktad för försök till mord

Chefsåklagare Ulf Back ville ha honom häktad misstänkt för försök till mord.

– Tingsrätten gick ju på min linje och häktade honom på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Rätten ansåg även att det fanns skäl för häktning, säger Ulf Back.

22-åringen nekar till brott. Vad säger han till sitt försvar?

– Vi har ännu ingen redogörelse från den misstänkte. Men vi hoppas kunna få det i kommande förhör, säger vice chefsåklagare Ulf Back.

”Pekade finger”

Under den korta stund som var offentlig syntes 22-åringen sitta och skruva på sig och såg allmänt ointresserad ut på videolänken. Han pekade också finger vid ett tillfälle.

22-åringen som har återförts till rättpsykiatriska kliniken i Huddinge hördes på videolänk.

50-åringen som 22-åringen överföll utanför Gävle sjukhus skadades mycket allvarligt och vårdas fortfarande på sjukhus för svåra skallskador.

Attackerade sin pappa med hammare

För två år sedan dömdes 22-åringen av Solna tingsrätt till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Detta efter att ha försökt döda sin pappa med upprepade hammarslag mot huvudet och sedan dragit kniv mot pappan.

I samband med en permission avvek 22-åringen från rättpsykiatrin och lyckades hålla sig undan i tio månader.