Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Lundsbergs ordförande: ”Det känns chockartat”

Publicerad 2013-08-28

Den nya skandalen har lyft frågan om Lundsbergs tillstånd borde dras in.

En ”fullt förståelig” diskussion, enligt Lundsbergs styrelseordförande Marie Wallenberg – som tog de nya uppgifterna hårt.

– Det som skett är extremt beklagligt och närmast chockartat, säger hon.

Efter att det blev känt att två elever brännskadats under en nollning på internatskolan Lundsberg i lördags har Aftonbladet sökt både skolans rektor Staffan Hörnberg och Lundsbergs styrelseordförande Marie Wallenberg.

”Synnerligen allvarligt”

Först nu har Wallenberg varit tillgänglig för en kommentar efter att ha nåtts av beskedet under helgen.

– Jag tycker det som skett är synnerligen allvarligt. Vi har lagt ner extrem mycket arbete på trygghetsplaner, diskussioner med elever under föregående år och enkäter tillsammans med Skolinspektionen som visade att elever har extrem hög förståelse för vad som är kränkning, diskriminering och trakasserier, säger Marie Wallenberg.

Under onsdagkvällen kommer styrelsen och skolledningn på Lundsberg att ha extrainsatt möte där skolans egna utredning ska gås igenom. Efter det kommer besked om vilka åtgärder man kommer att ta till.

– Vi tittar på vad vi kan ha missat. Var har ansvaret brustit? Är det elevansvar, vuxenansvar eller ledningsansvar?

Har styrelsen förtroende för rektor Staffan Hörnberg?

– Jag ska inte föregå den här utredningen där vi ser över hela organisationen och måste lyfta på alla stenar. Vi ska syna ansvarsfrågan över hela linjen.

Kallades pojkstreck

När skandalen blev känd i måndags utsågs styrelseledamoten Ulf Rehnmark som talesperson då både Wallenberg och Hörnberg varit bortresta. Han kallade då händelsen för ”ett pojkstreck”.

– Det var ett dåligt ordval. Det var naturligtvis inte ett pojkstreck. Men när man får en stark medial press på sig är det lätt att man slirar på benämningar. Jag tror att vi alla här fått närmast en chock över händelsen. Vi är oerhört besvikna, säger Marie Wallenberg.

Hon har även förståelse för kritiken som väckts mot internatskolorna och om dess bidrag och tillstånd över huvud taget ska forsätta.

– Det är klart jag kan förstå. Det är en ovanlig skolform i Sverige och ska kunna ifrågasättas. Det är fullständigt självklart att vi ska följa skollagen och Skolinspektionens regler. Det råder inga som helst tvivel om det och vi har fullkomlig nolltolerans mot kränkningar, diskriminering och trakasserier.
Fotnot: Vid 13.30 håller Skolinspektionen presskonferens om sin granskning av Lundsberg.