Franska burkini-förbudet rivs upp
Publicerad 2016-08-26
En fransk domstol har beslutat att riva upp det omdiskuterade burkini-förbudet.
Att förbjuda burkini är en kränkning av grundläggande friheter, enligt beslutet.
Det är Frankrikes högsta förvaltningsdomstol, Conseil d'État, som preliminärt häver burkini-förbudet i den lilla staden Villeneuve-Loubet på Rivieran. Beslutet väntas i sin tur påverka liknande förbud som införts i ett 30-tal andra orter i Frankrike.
Enligt domstolen kan lokala myndigheter bara inskränka individens rättigheter om det finns en ”bevisad risk” att den allmänna ordningen störs.
Beslutet gäller fram till dess att ett definitivt beslut är fattat, meddelar domstolen enligt Reuters.
Infördes efter terrordådet i Nice
Staden Villeneuve-Loubet införde burkini-förbudet mot bakgrund av terrordådet i Nice den 14 juli. 85 personer dog efter att en lastbil kört in i folkmassan på Promenade des Anglais.
De olika lokala förbuden, som införts på ett flertal strandorter i Frankrike, nämner inte kvinnor eller muslimer uttryckligen. I Cannes förbjuds kläder som ”inte respekterar vedertagna sedvänjor och sekularitet”. ”Badkläder som uppenbart visar religiös tillhörighet, i en tid då Frankrike och helgedomar är mål för terroristattacker, riskerar att störa den allmänna ordningen", heter det i förbudet enligt Telegraph.
”Förslavar kvinnor”
Burkini-debatten har rasat både i och utanför Frankrike den senaste tiden. Den franske premiärministern Manuel Valls har kallat burkinin ett uttryck för ”religiös värvning” och sagt att den ”förslavar kvinnor”.
Förbudet blev än mer kontroversiellt efter att det spridits bilder på muslimska kvinnor som beordras att ta av sig sina heltäckande kläder på franska stränder.
Inför ett besök i Paris i går uttalade sig Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan starkt kritiskt mot förbudet.
– Jag tycker inte att någon ska säga till kvinnor vad de kan ha på sig och inte, sa han enligt Daily Mail.
Svenska Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg välkomnar högsta förvaltningsdomstolens beslut. Hon kallar burkini-förbudet för ”oacceptabelt”
– En sådan här lagstiftning leder ju bara till att man tillmötesgår terroristernas önskemål om polarisering, säger hon till TT
Sedan 2010 har Frankrike även ett kontroversiellt slöjförbud.