”Jag såg isberg runt oss. Det var så kallt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-01

Svenska Lillians minnen är värda miljoner

LONDON. I 94 år vägrade Lillian Asplund att prata om Titanic.

Hon var en av de få överlevande.

Nu – efter hennes död – auktioneras hennes saker från fartyget ut.

I hemmet hittades en skokartong med brev, foton och ägodelar från hennes familj. Lillian Asplund förlorade tre bröder och sin pappa när Titanic gick under 1912.

Då var hon fem år.

När hon dog i maj 2006 i Massachusetts, USA, 99 år gammal, var hon en av de sista överlevande som mindes något från Titanics sista resa.

Sista fotot

I Lillian Asplunds skokartong fanns pappa Carls klocka som stannat på 02.19 – den exakta tiden när Titanic sjönk.

Den låg i fickan på hans flytväst när kroppen hittades i havsdjupet tolv dagar senare. Bland tillhörigheterna, som låg i en byrå i Lillians hem hittades även det sista fotot på hennes föräldrar, en av båtbiljetterna och ett brev från hennes farmor som skrev att hon hoppas få se sin son igen i himlen.

Samlingen auktioneras av Henry Aldridge & Sons 16 april. Den brittiska auktionsfirman har specialiserat sig på Titanic och priset beräknas landa på 1,8 miljoner kronor.

Svenskättade Lillian Asplund förblev ogift och försökte undvika all publicitet. I en av få intervjuer berättade hon hur hon såg sin tvillingbror Carl Edgar för sista gången när han höll deras pappas hand på däck medan hon hissades ner i en livbåt.

Hennes mamma Selma och yngre bror Felix överlevde också Titanic, men dog 1964 respektive 1983. Alla sju i familjen kom från Alseda by utanför Jönköping, men hade utvandrat till USA och var på väg tillbaka dit med Titanic.

”Isberg runt omkring”

– Jag såg isberg runt omkring oss. Det var kallt och småbarnen kröp tätt intill varandra och försökte hålla sig undan från alla människor, har Selma Asplund berättat i en intervju i Worcester Telegram & Gazette.

Hon nämnde också Lillian.

– Min lilla flicka Lillie var med mig, och min man sa: ”Gå nu, vi kommer med i en av de andra båtarna”. Han log när han sa det.

Totalt dog 1 503 personer när Titanic förliste.

ANNONS