”Ryska fonder är som rysk roulette”

Publicerad 2014-12-17

Valutakurserna utanför ett växlingskontor i Moskva.

Ryska aktiefonder har bottenrekordet senaste månaden.

Tappet kan fortsätta framöver.

– Att köpa nu är som att spela rysk roulette, säger Walter Nunez, produktanalyschef på Söderberg & Partners.

Fallande oljepriser, kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland har lett till att rubeln faller kraftigt. Det återspeglas på den ryska aktiemarknaden.

Senaste månaden har den ryska aktiemarknaden backat mest i hela världen, med 36 procent, enligt Morningstars aktieindex. Näst värst är Colombia med 22 procent.

Svenskarna har sedan slutet av 1990-talet varit det folk i Norden som satsar mest på på Rysslandsfonder:

- Redan 1997-98 kom de första fonderna som innehöll Ryssland. Det var de första fonderna utanför Sverige, säger Claes Hemberg, privatekonom på Avanza Bank.

I början av 2000-talet hade de ryska fonderna en fantastisk avkastning. Men på senare tid har det sett mörkt ut. Det har många sparare med ryska aktiefonder insett för länge sedan och sålt.

I slutet av november hade svenskarna Rysslandsaktiefonder för 12,4 miljarder, ett kraftigt tapp sedan slutet av januari då siffran var 19,3 miljarder. Totalt utgör Rysslandsfonderna i Sverige i dag bara 0,8 procent av den totala aktiefondförmögenheten, enligt Fondbolagens förening. Någon siffra för hur många svenskar som har Rysslandsfonder finns däremot inte.

Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagets förening, säger:

- Man kan spara i den här typen av fonder. Men  då ska man vara medveten om den höga risken, och ha en väldigt liten del av sitt totala sparande i denna typ av marknad. Det är inte första gången de ryska fonderna går ner så kraftigt på kort tid.