Kobonden frias från bedrägeri

Publicerad 2014-05-19

GW: Åklagaren missade det som var väsentlig

De 69 korna försvann spårlöst från gården.

Bonden anmälde dem stulna – vilket ledde till han själv blev åtalad.

I dag meddelade Nyköpings tingsrätt domen: Åtalet ogillas.

– Det var ganska solklart att det här inte ska räcka för att få någon dom, säger polisprofessorn Leif GW Persson.

Tingsrätten anser att påståendet om att en stöld har skett är "mycket osannolikt".

Men skriver vidare i den friande domen:

"Åklagaren har emellertid inte visat att N N hade något motiv att bedra försäkringsbolaget och det finns en rad brister i polisens utredning som ska gå ut över åklagarens talan. Med de högt ställda beviskrav som råder i brottmål har åklagaren inte motbevisat påståendet om stöld. Det är därför inte styrkt att N N har gjort sig skyldig till försök till grovt bedrägeri eller till förberedelse till grovt bedrägeri. Åtalet ska således ogillas."

I domen vägs bland annat in att kobonden på ett mycket aktivt sätt kontaktade polis, försäkringsbolag och massmedia för att förmå polisen att påbörja och fortsätta med polisutredningen.

"Hade ingen kontroll"

Tingsrätten skriver att om han begått brott borde agerat på ett annat sätt och varit mera passiv. Å andra sidan skulle en bedragare kunna agera just så för att sedan kunna hävda att detta talade emot att han var en brottsling.

"Det torde emellertid krävas att en person besitter vissa egenskaper för att våga agera på detta sätt, som mer liknar agerandet av en professionell bedragare. N N förefaller inte tillhöra den personkretsen. Han är, bortsett från två bagatellartade trafikbrott, helt ostraffad."

Åklagaren hade gjort gällande att den 49-årige kobonden hittat på stölden för att lura sitt försäkringsbolag.

Skulle det ha lyckats skulle det gett 550 000 kronor.

Vid rättegången framgick också att Länstyrelsen påpekat att djuren var magra, hade lera i fodret och att kvigor inte hade möjlighet att gå undan för att kalva. Djuren var inte uppdelade utan olika åldersgrupper gick tillsammans vilket gjorde att det var svårt för de mindre djuren att få tillräckligt med mat. Länsstyrelsen påpekade också att flera djur var omärkta.

– Han hade inte kontroll över sitt nötkreauturbestånd. För att rätta till detta fingerade han en stöld, sa åklagaren Robert Eriksson.

Frias från anklagelserna

Hans granne, pensionerade polisprofessorn Leif GW Persson, har tidigare sagt att han tror att kobonden inte kommer att fällas.

– Det var ganska solklart att det här inte ska räcka för att få någon dom, säger han till Aftonbladet på måndagskvällen.

– Det går inte alldeles enkelt att säga vem som talar sanning. Han säger att korna har blivit stulna medan rätten säger att stöldvarianten är osannolik men samtidigt inte så osannolik att det kan uteslutas, säger Leif GW Persson.

Korna anmäldes stulna den 19 december 2012. Efter nästan ett års utredning väcktes åtal.

I slutet av juni kommer den friande domen mot kobonden vinna laga kraft.

– Då är han fri att gå på försäkringsbolaget för att kräva ersättning. Det ska bli intressant att se om han gör det, säger Leif GW Persson.

Kritisk mot polisen

GW har tidigare varit kritisk till polisens insatser i fallet, vilket nu också rätten konstaterar i sitt utslag.

– De dök upp 30 timmar efter polisanmälan. Och när de väl var där genomförde de aldrig någon undersökning på brottsplatsen. Man skrotade runt en stund och åkte därifrån.

– Men även åklagaren missade det som var väsentligt i målet. Han lyckades inte redovisa någon motivbild. Under rättegången satt folk där och såg ut som utdragssoffor i ansiktet. De fattade inte vad han pratade om och det enda man var överens om var att det fattades 70 kor, säger Leif GW Persson.