Kobonden bröt ihop under rättegången

Uppdaterad 2014-05-19 | Publicerad 2014-04-02

NYKÖPING. Kobonden bröt ihop i rätten när han berättade hur han svimmade, fick kramper och fördes till akuten när han anhölls för inblandning i kostölden.

Leif GW Persson som är granne med bonden tror han frias från bedrägerianklagelserna.

– Som det ser ut nu förutsätter jag att han blir frikänd, säger Leif GW Persson.

Rättegången mot den 48-årige bonden inleddes i dag i Nyköpings tingsrätt. Bonden misstänks ha fingerat stölden från gården i december 2012 för att försöka tillskansa sig försäkringspengar för djuren, sammanlagt ungefär 550 000 kronor. Han är åtalad för försök till grovt bedrägeri.

Under eftermiddagen förhördes lantbrukaren om omständigheterna kring de försvunna korna.

”Fick kramper”

Rättens ordförande avbröt förhandlingen på advokatens begäran sedan bonden fick svårt att kontrollera sina känslor när han skulle berätta om hur han blev gripen och anhållen i februari 2013.

– Jag fick ta av mig mina kläder och sätta på mig ett par trasiga träningsoverallsbyxor, blev inföst i en fyllecell. Där fick jag lite mat sen svimmade jag och fick kramper. Jag fördes till akuten och fick lugnande. Dagen efter var det förhör igen. Det började med att polisen sa "jag vet att du är skyldig det är bara att erkänna".

Åklagaren menar att det fattades djur och bonden därför var tvungen att fingera en stöld natten mellan den 18 och 19 december 2012.

– Det ägde inte rum någon stöld. Han var i en pressad situation, säger Robert Eriksson.

Problem med ekonomin

Bondens gårdar var ett tillsynsärende hos länsstyrelsen som flera gånger påpekade att djuren var magra, hade lera i fodret och att kvigor inte hade möjlighet att gå undan för att kalva. Djuren var inte uppdelade utan olika åldersgrupper gick tillsammans vilket gjorde att det var svårt för de mindre djuren att få tillräckligt med mat. Länsstyrelsen påpekade också att flera djur var omärkta.

– Han hade inte kontroll över sitt nötkreauturbestånd. För att rätta till detta fingerade han en stöld, säger åklagaren.

Dessutom anser åklagaren att bondens ekonomi inte var den bästa eftersom han är skuldsatt med cirka 20 miljoner kronor.

– Gården är värd 80 miljoner, kontrade lantbrukaren.

GW kritisk

Det ger inte hans granne Leif GW Persson mycket för.

– Hans ekonomi är helt under isen. Jag har ju varit på gården själv och skulle vilja påstå att den är värd ungefär 20 miljoner.

Bonden kontaktade själv GW för att lösa gåtan med de försvunna korna.

Leif GW Persson är kritisk mot hur polisutredningen skötts och tycker att åtalet är svagt.

– Det finns en i stort sett obefintlig polisutredning. Man gjorde inte en brottsplatsundersökning förrän 30 timmar efter anmälan.

”Inte straffbart att vara enfaldig”

Enligt GW finns flera hakar med åklagarens åtal. Det handlar om en juridisk fråga där åklagaren menar att lantbrukaren försökt tillskansa sig försäkringspengar genom att ringa sitt försäkringsbolag bara timmar efter att han upptäckt att de 69 nötkreaturen saknades i ladugården. Men bonden säger att han bara ringde och hörde sig för om djuren var försäkrade eller ej:

– Det är helt uppenbart att jag inte gör en muntlig skadeanmälan eftersom jag inte vet om min försäkring gäller, säger lantbrukaren.

– Det är lite tunt, det är inte straffbart att vara enfaldig, säger Leif GW Persson.

Bonden säger att korna blev stulna och det är åklagarens sak att bevisa att de inte blev det.

– Åtalet bygger på att det är omöjligt att stjäla en sådan här mängd kreatur på så kort tid, den här natten på den här platsen, säger Robert Eriksson.

Tror på friande dom

Rättegången är utspridd på fem olika dagar under drygt tre veckors tid.

– Det är ingen höjdare. Man ska undvika att sprida ut vittnesförhör på det här sättet. Det blir rörigt för rätten att pejla.

Leif GW Persson har själv en egen teori om vad som hänt korna. Den ska han avslöja i höst i sitt program "Veckans brott" i SVT.

Han tror att bonden kommer att frikännas.

– Om inte åklagaren har något som han slänger in senare så tror jag inte att det håller för en fällande dom.