Tio döms i stor knarkhärva

Publicerad 2023-01-26

Polisens spaningsfilmer fångade överlämnandet av lådan som enligt åtalet innehöll fem kilo kristall.

Nätverket försökte ta över knarkhandeln i norra Stockholm.

Nu döms tio personer till fängelse.

– Det har varit fråga om allvarlig brottslighet som pågått i olika delar av landet och i en närmast företagsliknande struktur, säger rådman Åsa Hanna.

Nätverket som haft sin bas i Uppsala misstänks ha tjänat fyra miljoner kronor på den storskaliga narkotikaförsäljningen innan polisen slog till.

Beslaget bestod av både kokain, amfetamin, cannabis, kristall och tramadol till ett gatuvärde av 110 miljoner kronor.

17 personer åtalades i fjol, flera av dem uppges ha ledande positioner.

– Utredningen har haft flera internationella kopplingar och åtalet har föregåtts av omfattande samarbete med polis i Spanien, Nederländerna och Österrike. Vi tror att vi har stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och hanterar handgranater, med bas i Uppsalatrakten, sa kommissarie Torbjörn Munther i samband med åtalet.

Under torsdagen dömdes tio av dem till fängelser.

Sju personer döms för synnerligen grovt narkotikabrott, två personer för grovt narkotikabrott och en person för narkotikabrott.

Långa straff

De längsta fängelsestraffen är på tolv år och två månader respektive nio år och sex månader.

Material från de krypterade kommunikationsapparna Inom och SkyECC uppges ha varit avgörande i utredningen.

– I de fall där åklagaren bevisat att de tilltalade använt sig av någon av dessa applikationer har tingsrätten i stor utsträckning också dömt för brott, säger rådmannen David Boberg-Linder i ett pressmeddelande.

Flera frikända

I ett fall har åklagaren inte lyckats bevisa kopplingen mellan den tilltalade och de krypterade applikationstjänsterna som åklagaren påstått att personen använt. Den personen har frikänts.

– Även flera andra tilltalade frikänns helt från brott. Detta gäller personer där åklagaren inte påstått att de använt någon krypterad kommunikationstjänst och tingsrätten inte funnit att utredningen varit tillräcklig för att de ska kunna dömas för brott, säger rådmannen Åsa Hanna.

Tullverket ser en oroväckande ökning av nätdrogen 3-CMC som kallas för "kristall", hittills i år har man beslagtagit motsvarande 80 000 doser.