Naturvårdsverket öppnar åter efter it-attack

TT

Publicerad 2022-10-17

Naturvårdsverket har börjat öppna sina it-system igen. Arkivbild

Naturvårdsverket har börjat öppna sina it-system igen efter attacken tidigare i oktober. Samtidigt pågår den rättsliga utredningen av händelsen som rubriceras som grovt dataintrång.

Öppningen av it-systemen sker stegvis, och man börjar med de funktioner som är viktigast för att bedriva verksamheten. Från och med måndagen går det att kontakta Naturvårdsverket via e-post igen, men kundtjänst kan dock ha längre svarstider på grund av det tidigare avbrottet, skriver man.

– Vi har öppnat upp en hel del av systemen i dag och räknar med att kunna vara helt och fullt i gång innan dagen är slut. Vi fortsätter själva att analysera vilken information det kan handla om (som läckt), säger Kerstin Cederlöf, ställföreträdande generaldirektör på Naturvårdsverket till TT.

Stora datamängder läckte

Det var den 5 oktober som Naturvårdsverket upptäckte ett dataintrång och stängde ned samtliga it-system. Förra veckan uppgav verket att stora mängder data har läckt under attacken. Myndigheten kan fortsatt inte gå närmare in på detaljerna med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Vi vet att det är stora mängder, men jag kan inte säga hur stora mängder eller vilken data det är, säger Kerstin Cederlöf.

Myndigheten hanterar såväl öppen information som sådant som omfattas av sekretess. Även personuppgifter hanteras, som till exempel uppgifter i jägarregistret. Det går enligt myndigheten inte att utesluta att känslig information omfattas av dataintrånget.

Naturvårdsverket är även en beredskapsmyndighet, med särskild betydelse för samhällets krisberedskap och totalförsvar.

Orsaken utreds

Det är okänt vem eller vilka som ligger bakom dataintrånget. Det misstänkta brottet utreds av polisens regionala utredningsenhet i Stockholm, som bekräftar att en anmälan har upprättats men inte har någon ytterligare information att lämna.

– Man genomför förhör, har gjort beslag och arbetar med analyser av data. Vi går inte in på detaljer mer eftersom det är en pågående förundersökning, säger Stockholmspolisens presstalesperson Towe Hägg.

Enligt kammaråklagare Henrik Söderman, som leder förundersökningen, utreds händelsen som grovt dataintrång. Han kan inte kommentera hur intrånget har skett.

– Vi håller på att ta reda på vad det är som har hänt, när det har hänt och vad det har fått för konsekvenser. Det är för tidigt att ha någon uppfattning i den frågan än så länge, säger Henrik Söderman.

På frågan om det finns någon misstänkt svarar han:

– Vi utreder vad som har hänt, och vem eller vilka som eventuellt är misstänkta får vi återkomma till i ett senare skede.

Följ ämnen i artikeln