Sofia, 31, vill uppmärksamma det psykiska våldet
Uppdaterad 2020-11-23 | Publicerad 2020-11-22
Instagramkontot fick flera tusen följare på bara några dagar. Här vill Sofia, 31, uppmärksamma psykisk misshandel i nära relationer.
– Det psykiska våldet är ofta svårare att upptäcka, det lämnar inga synliga blåmärken. Jag ville belysa hur stort problemet är.
Det börjar inte på första dejten, utan kommer smygande, berättar Sofia. Hon beskriver det som en subtil nedbrytningsprocess.
Den 31-åriga Uppsalabon berättar att hon själv har erfarenhet av psykisk misshandel i en tidigare relation.
– Jag blev aldrig slagen, men i kontakt med en kvinnofridsmottagning förstod jag att hade andra men, jag led av posttraumatisk stress, depression och grov ångest.
Skrivandet blev ett sätt att bearbeta upplevelserna, texter som hon delar med sig av på Instagramkontot Sofiassilverlining. På kort tid blev följarskaran stor och Sofias inkorg flödade av meddelanden.
– Jag ville starta kontot för att få min röst hörd. Jag ville också belysa att det är ett jättestort problem. Jag var inte beredd på responsen, det bara forsade in meddelanden, säger hon och fortsätter:
– Många hör av sig med sina egna historier. Det är helt fasansfullt att läsa. Det verkliga livet kan verkligen vara mycket värre än den värsta mardrömmen. Jag går sönder när jag läser om vad kvinnorna, för det är mest kvinnor som skriver, har varit med om.
Svårt att polisanmäla
Det kan vara svårt att förstå när man råkar ut för psykisk misshandel, men såväl Kvinnofridslinjen och Riksorganisationen för kvinnorjourer och tjejjourer i Sverige understryker på sina hemsidor att det psykiska våldet kan vara lika destruktivt och farligt som fysiskt våld. Och det kan se ut på olika sätt. Det handlar om allt från kränkningar till kontrollerande beteende. Ofta sker det i stängda rum, utan vittnen. Det är dessutom ofta svårt att anmäla till polisen. Det finns inte heller någon enskild lag som straffbelägger psykisk misshandel. Däremot kan den psykiska misshandeln ibland polisanmälas som ofredande, olaga hot eller olaga tvång.
– Det är verkligen svårare att förstå vad man är med om för många. Man matas ju med en stereotyp bild av vad våld betyder, det ska vara våld mot kroppen: du ska bli slagen, våldtagen. Det är mycket mycket svårare att förstå det psykiska våldet, även för den som drabbas, säger Sofia.
”Ingen känner en förövare”
Nu vill hon stötta människor som är utsatta och tycker att det är viktigt att flytta skuldfrågan till förövaren.
– Jag vill få den utsatta att förstå: Det är inte du. Du är inte ful, du är inte jobbig, äcklig, sinnessjuk. Det som den här person gör mot dig är inte okej under några omständigheter. Jag kanske kan hjälpa någon att inse vad det är för situation de befinner sig i, mörkertalet är så stort, säger Sofia och tillägger:
– Alla känner en Sofia, men ingen känner en förövare. Hur kommer det sig?