Det går att bygga billigt om man vill

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2001-11-19

I Linköping utmanar det lilla bolaget byggjättarna

LINKÖPING

Nyfödda Saga snusar gott i mamma Maria Taavos famn och bryr sig nog inte så mycket om byggkostnader.

Men hon bor i ett svenskt hyresföredöme.

– Är man envis kan man bygga billigt, säger Jan Jonsson på fastighetsbolaget Duvkullen, kaxig uppstickare i byggbranschen.

Aftonbladet går husesyn hemma hos Saga och Maria.

– Jättebra fyrarummare, bara 5 500 kr/mån för 80 kvadrat i ett härligt hus centralt vid Tannefors slussar på gångavstånd från centrum, säger hon.

Just Duvkullen lyfts i dag fram av Boverket och hyresgästföreningen som exempel på att det går att bygga bra hyreslyor för vanligt folk – till rimligt pris.

”Branschen tycker att vi är envisa”

– Branschen tycker nog mest att vi är himla envisa, säger Jan Jonsson. Men det är först när vi sturigt styr projekteringen med järnhand som vi kan hålla hyrorna nere. Det är nyckeln till vår verksamhet. Ingenting lämnas åt slumpen eller fördyrande mellanhänder.

Maria och Roger med sonen Oscar, 9, fick drömlyan när de flyttade ner från Haparanda. Yteffektiv med ändå luftig. Klinker, genomgående ekparkett, toppmodernt kök, helkaklad tvättstuga...

”Vi lägger oss i precis allt”

Medelstora byggare/förvaltare som Duvslaget finns i dag knappast kvar i Sverige. Men de behövs om de billiga hyreslyorna ska fram.

– Vi både bygger och förvaltar själva och lägger oss i precis allt. Handlar upp varenda tjänst och köper allt material. Stora partier, kanske utomlands. Det kapar kostnaderna rejält.

Man får inte vara rädd för konflikter, man måste ha kunskap och kompetens och ta god tid på sig. Svårare är det egentligen inte.

Men allt det där struntar nog Saga i. Hon har det ju så mysigt hos mamma.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln