Polisen tiger om romregistret

Publicerad 2013-10-07

Det har gått två veckor sedan avslöjandet om polisens hemliga registrering av romer – men polisen fortsätter att tiga.

De misstänkta poliserna talar inte ens med de som ska utreda registreringen, skriver Dagens Nyheter.

För två veckor sedan avslöjade Dagens Nyheter att polisen registrerat 4700 romer –  flera av dem var barn.

Enligt DN:s källor är flera poliser under utredning efter avslöjandet. Men fortfarande har ingen av dem förhörts.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) är nu frustrerade på Skånepolisen.

– Vi har rätt att få de uppgifter som krävs för att utöva vår tillsyn. Och det har vi inte fått av Skånepolisen. De är skyldiga att berätta för oss hur registret använts, säger Eva Melander Tell, SIN:s kanslichef, till DN.

SIN har gjort två inspektioner hos Skånepolisen. Men ingen av gångerna har inspektörerna fått prata med någon som kan svara på varför registret behövs och hur det används.

Talar bara med poliser

Poliserna utreds både av SIN och av riksenheten för polismål.

Enligt DN har de misstänkta poliserna nu anlitat juridska ombud och vägrar tala med någon annan än de poliser som ska utreda om det de har gjort är brottsligt.

Och inte heller de har förhört dem.

– När vi säkrat all dokumentation, med loggar och backuper, är det dags att börja ställa frågor, säger Mats Åhlund, överåklagare på riksenheten för polismål, till DN.

DN: Nu har de som misstänks ha gjort de här registren jobbat vidare i två veckor utan att ni eller någon annan förhört dem. Finns det ingen risk att de raderar bevismaterial?

– Det är just det vi jobbar med nu, att det inte ska ske. Vi är i en inhämtningsfas och det är viktigt att vi är metodiska. I nästa fas ska vi tala med de personer som är relevanta, säger Mats Åhlund.