Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Erkänner sex-sms till 100-tals kvinnor

Publicerad 2013-10-04

49-årig Västeråsbo misstänks – Polisen: Kan vara stort mörkertal

De yngsta kvinnorna är i 20-årsåldern och de äldsta runt 70.

Alla 111 har fått snuskiga sms av ”Peter” – som nu har erkänt.

– Men vi har fler anmälningar att utreda, säger Jenny Alriksson, kammaråklagare i Västerås.

Nu har 49-åringen försatts på fri fot.

Under sju månader har ”Peter” skickat sex-sms till för honom okända kvinnor. Hans meddelanden med mer eller mindre sexuellt innehåll har främst skickats till kvinnor i Västmanland och anmälningarna har strömmat in.

– Han började med att ­säga att jag var söt, sen ­började han skicka bilder på sig själv, säger Beatrice.

Många hörde av sig

Minst 111 anmälningar om sexuellt ofredande eller ofredande har upprättats och hittills kunnat kopplats till ”Peter”.

– En del har fått ett sms eller mms, en del har fått flera, säger kammaråklagaren Jenny Alriksson.

Efter att Aftonbladet skrivit om sex-sms:en hörde många som blivit trakasserade av ”Peter” av sig till Aftonbladet.

De yngsta offren är i 20-årsåldern och de äldsta runt 70. Hur ”Peter” fått tag på sina offers nummer är en gåta för polisen, enligt Vestmanlands Läns Tidning.

”Peter” greps 07.42 i förrgår morse i sitt hem, berättar Jenny Alriksson.

Han var anhållen i sin frånvaro, misstänkt för sexuellt ofredande. Gripandet gick lugnt till.

Mannen erkände direkt.

– Han har försökt att berätta om vad det är som gjort att han skickat de här sms:en, men jag tycker inte att vi hittills fått någon klarhet i det så därför vill jag inte gå in på vad han sagt, säger Jenny Alriksson.

På fri fot

”Peter” är i själva verket en 49-årig Västeråsbo som utåt ser ut att leva ett ordnat liv med familj och stadig ­inkomst.

Han är inte känd av polisen sedan tidigare.

Polisen och åklagaren tror att fler kan ha ofredats av honom.

– Vi har totalt 150 fall. Nu kartlägger vi om han kan kopplas till de övriga ärendena, säger Jenny Alriksson.

Hon vill inte berätta hur polisen kom 49-åringen på spåret.

– Utredningen fortsätter, säger ­Jenny Alriksson.

På fredagen begärde hon mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för brotten.

Förhandlingen hölls under eftermiddagen, men rätten beslutade att försätta mannen på fri fot. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

– Jag ansåg att det fanns en fara för att han skulle återfalla i brott om han släpptes, men rätten ansåg inte att det fanns tillräckliga skäl för häktningen, säger Jenny Alriksson.

Några av dem som har drabbats av ”Peters” sex-sms

Beatrice, 19, Hässleholm:

– Jag fick ett antal sms från Peter. Han började med att säga att jag var söt, sen började han skicka bilder på sig själv. Jag förstod många gånger inte vad han menade. Jag bad honom då att tala klarspråk, då svarade han med att skicka en bild på en kondom. Jag tyckte det hela var ­jätteobehagligt.

Nina, 21, Västerås:

– Jag fick två sms av ­honom för ­ungefär en månad sedan. Jag tyckte det hela var väldigt konstigt. Men jag tog inte så illa vid mig av det. Jag jobbar på krogen så jag är van vid att folk får tag i mitt ­nummer och skickar saker.

Emma, 22, Knivsta:

– Jag fick sms av h­onom en gång. Jag satt och åt lunch på mitt jobb när det hände. Tycker det var märkligt hur han kunde få tag på mitt nummer. Han skrev saker om mitt vackra leende som om han hade betraktat mig. Det kändes väldigt obehagligt.

Veronica, 25, Stockholm:

– Jag fick sms av Peter i januari. Han skrev då sexuella anspelningar i sms. Han ringde även mycket men jag svarade inte. Han lämnade även röstmeddelanden. Bland annat skrev han att han ville att jag och han skulle ta en ”sexig biltur”. Jag tyckte så klart att allt var väldigt obehagligt.

Anna, 38, Gävle:

– Jag fick två eller tre sms av honom i juni. Min första tanke var att det måste ha varit någon som skickat fel. Jag tänkte därför inte så mycket på det förrän jag läste om honom i tidningen. Då började jag ana att även jag fallit offer för honom.

Carin, 27, Linköping:

– Jag fick sms från honom i mars tidigare i år. Han skrev att han hade iakttagit mig när jag hade gått in i min lägenhet och att jag hade en fin rumpa. Jag upplevde det som väldigt obehagligt eftersom en bekant till mig även hade blivit utsatt för hans trakasserier. Min sambo såg inte heller ljust på det.