Bytte utseende till rättegången

Publicerad 2013-11-23

GÄVLE. Mopedmannen överföll och våldtog kvinnor i Hälsingland.

I går dök den misstänkte 46-åringen upp i rätten med ett nyodlat helskägg och glasögon som förvirrade alla offer – utom ett.

– Jag är helt säker på att det är han fast han är maskerad nu, sa den 18-åriga kvinnan i rätten.

Åklagaren Carl-Johan Granlund yrkade på i vart fall 4,5 års fängelse för 46-åringen för en våldtäkt, ett våldtäktsförsök och två fall av ofredanden.

Mannen bestred brott och ansåg sig helt oskyldig.

Det var i juni i år som en 18-årig kvinna blev våldtagen av en man som förföljt henne på en moped utanför Söderhamn.

Helt nytt utseende

Senare dök det upp flera liknande överfallsanmälningar från kvinnor i Söderhamnsområdet. En 46-årig gift man greps i september och åtalades misstänkt för överfallen.

I går dök den misstänkte upp i Hudiksvalls tingsrätt med ett helt nytt utseende. Under tiden i häktet har han odlat helskägg. I rätten bar mannen dessutom glasögon. Två av kvinnorna kunde nu inte med säkerhet säga att det var denne man som attackerat dem.

Vad säger lagen om att förändra sitt utseende inför en rättegång och försvåra ett utpekande i domstolen?

– En mycket intressant fråga som jag inte stött på tidigare, men det finns nog inga bestämmelser om att inte få ändra utseende som häktad, säger Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet.

”Udda frågeställning”

Som skäl för häktning finns ju angivet i kommentarerna till rättegångsbalken att personen kan undandra sig lagföring och straff, till exempel genom att anlägga förklädnad eller på annat sätt förändra sitt utseende.

Men sen i häktet går det bra?

– En udda och lite rolig frågeställning. Hade personen haft peruk eller solglasögon så hade det varit enklare. Men jag undrar vad som skulle hända om åklagaren begärda att den åtalade skulle tvångsrakas. Då blev det nog brott mot mänskliga rättigheter och omänsklig behandling. Så rätten får nog godta svårigheterna med utpekandet i rättssalen, säger professor Diesen.

Rätten ansåg dock bevisningen övertygande vad gällde våldtäkt och våldtäktsförsök och beslöt att mannen skulle stanna i häktet. Domen kommer dock att dröja då 46-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.