"Rättegången är en unik möjlighet"

Publicerad 2012-03-27

Breivik skriver brev till kvinna om rättegången och terrordådet

HÖGEREXTREM HÄLSNING När massmördaren Anders Breivik fördes in i rättssalen i februari lyfte han sina händer i vad som enligt försvarsadvokaten är en högerextrem hälsning

"Den 22 juli var den värsta dagen i mitt liv".

Så skriver massmördaren Anders Berhing Breivik, 33, om dagen då han genomförde sitt noga planerade terrordåd.

Han dödade 77 personer och skadade 42.

Anders Behring Brevik har erkänt sig skyldig till massmordet den 22 juli i fjol. Nu skriver han från sin cell till en kvinna och berättar om dådet och hur han ser på framtiden.

"Operationen var mycket svår både fysiskt och känslomässigt. Den 22 juli var den värsta dagen i mitt liv, även om jag hade förberett den i många år", skriver han till kvinnan, enligt den norska tidningen VG.

"En cirkus"

VG har fått ta del av delar av den maskinskrivna texten som Breivik ska ha skrivit i sin cell på Ila-anstalten där han sitter häktad i väntan på rättegången som inleds den 16 april. Rättegången väntas pågå i tio veckor.

Hans advokat Odd Ivar Grøn har tidigare sagt att Breivik ser fram emot att få ge sin sida i rätten.

"Jag har fyra jurister i mitt försvarsteam. Tre män och en kvinna. De är mycket professionella och jag uppskattar deras hjälp. Rättegången verkar bli en cirkus med 450 ackrediterade journalister från hela världen. Jag kan inte säga att jag ser fram emot det, men det är verkligen en unik möjlighet att förklara idén om 2083 för världen", skriver han på engelska i brevet.

"Lögner i media"

Efter att hans brev- och besöksförbud upphävdes, har den terrormisstänkte 33-åringen mottagit hundratals brev från hela världen.

På de två maskinskrivna A4-sidorna som Breivik har skickat till den kvinnliga mottagaren, uppger han att han fick flera hundra artiklar av sina försvarare efter att medieförbudet upphörde i december.

I brevet beskriver han bland annat livet i fängelset och hävdar att mer än hälften av det som skrivs om honom i medierna är lögner.

Dator utan uppkoppling

Han kritiserar också den första psykologiska utvärderingen som gjordes där man slog fast att han har narcissistiska drag.

"En narcissistisk person skulle aldrig ha offrat så mycket för sig själv, för andra eller saker. Så argumenten inte är sammanhängande ".

I sin cell har Breivik en dator utan internetuppkoppling. Det är på den han skriver sina brev. Han har dock ingen skrivare i cellen, att skriva ut får han hjälp med av personalen, skriver VG.

Kontrollerar hans brev

Brevet är undertecknat för hand. Och på kuvertet har han också för hand textat mottagarens namn och adress.

Även om brev- och besöksförbudet är upphävt, kontrolleras hans brevkorrespondens och telefonsamtal med omvärlden av säkerhetsskäl.