"Det saknas bevis"

Publicerad 2012-03-06

Socialstyrelsen anser inte att elkänslighet är en diagnos

Det saknas bevis för att elkänslighet är en sjukdom, anser Socialstyrelsen.

– Det finns inga belägg för att det finns en direkt koppling mellan elektromagnetiska fält och de symtom som beskrivs, säger Andor Wagner som är utredare vid Socialstyrelsen till Aftonbladet.

Rodnad, stickande känsla i huden, yrsel och trötthet. Det är några av de symtom som de som säger sig vara elkänsliga.

Men Socialstyrelsen anser inte att elkänslighet är en medicinsk diagnos.

– Det finns människor som mår dåligt och säger sig lida av elkänslighet eller elöverkänslighet. Men det betyder inte att det automatiskt finns en koppling. Det saknas vetenskapliga belägg, konstaterar Andor Wagner vid Socialstyrelsen.

Inte inbillningssjuka

Han är noga med att understryka att man från Socialstyrelsens sida dock inte tror att de som säger sig vara elkänsliga är inbillningssjuka.

– Vi räknar det inte som en psykisk diagnos heller. De här människorna mår dåligt och det ifrågasätter vi inte.

Han berättar att myndigheten har tagit del av såväl svenska som utländska studier och ingenstans har man sett några tydliga vetenskapliga belägg för att elkänslighet existerar.

Varken bekräftar eller utesluter

Varken friska eller elkänsliga personer har i experimentella studier bättre än slumpen kunnat avgöra om de varit exponerade för elektromagnetiska fält eller inte.

– De studier som finns idag varken bekräftar eller utesluter. Men det finns ett antal personer som uppger sig må dåligt av elektriska fält. Vi kan inte säga att de har fel, men inte att de har rätt heller. Vi vet faktiskt inte.

Andor Wagner utesluter inte att man i framtiden

– Man vet aldrig vad vetenskapen kan hitta till i morgon och vi lämnar den dörren öppen även om det idag saknas vetenskapliga belägg.