Liten som en mus – och med stora huggtänder

Publicerad 2011-11-05

Forskarnas fynd: En sabeltandad ekorre

Vetenskapsmän har gjort en modell av den sabeltandade ekorren efter fossilet som hittades.

Trodde du att ekorren "Scrat" i Ice Age med sina huggtänder var ett absurt fantastimonster?

Det gjorde forskarna också – till de hittade ett 100 miljoner år gammalt däggdjur som såg likadant ut.

Scrat – i verkligheten.

Liten som en mus och med stora huggtänder. Det fossila djuret, som har ett väldigt speciellt utseende, kastar nytt ljus över däggdjurens uråldriga historia, skriver brittiska BBC.

Liknar "Scrat"

Arten är en av få som kom från Sydamerika från tiden då dinosaurier härskade på jorden.

Amerikanska forskare hittade kraniet till det hittills okända djuret i provinsen Rio Negro i Argentina redan 2006. Först nu har de fått en bild av hur djuret måste ha sett ut, och avslöjar det i tidskriften Nature.

Med sin tunna nos, små, runda ögon och sina stora hörntänder ska djuret ha varit påfallande likt den sabeltandade ekorren "Scrat" från de animerade Ice Age-filmerna.

– Djuret har flera drag som inte tycks vara identiskt med något levande eller utdött djur, säger professor Guillermo Rougier från University of Louisville i USA till BBC.

"En vild gissning gick hem"

– De bakre tänderna, kindtänderna, är den typ av tänder som man hittar hos djur som äter insekter av olika slag. Men vi har ingen aning om varför den behövde så stora hörntänder.

Nu hoppas forskarna att fyndet efter djuret som levde för hundra miljoner år sedan ska hjälpa dem att ta reda på mer om hur den perioden var i Sydamerika.

Forskarna kallar arten Cronopio dentiacutus och är förvånade över likheten med den animerade "Scrat".

– Jag kommer ihåg när jag såg filmen och tänkte "varför har de skapat det där löjliga djuret, det finns ju inget liknande". Sedan hittade vi något som på sätt och vis liknar det. Det bevisar bara hur lite vi vet om den faktiska mångfalden bland däggdjur att till och med en vild gissning går hem, säger Rougier till BBC.

Här hittades den sabeltandade
ekorren