Assange ska utlämnas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-24

"Jag tänker överklaga"

Utanför rätten Julian Assange med sin advokat Jennifer Robinson.

I dag kom beskedet att Julian Assange kommer utlämnas till Sverige.

Kort efter meddelade Wikileaks-grundaren att han överklagar beslutet.

– Jag har redan fått besked om utgången, sa Julian Assange tidigare idag till Aftonbladet.

Wikileaksgrundaren Julian Assange, 39, kommer utlämnas till Sverige för rättslig prövning. Beslutet fattades av den brittiske domaren Howard Riddle idag.

Beslutet ska överklagas enligt Assange brittiske advokat Geoffrey Robertson - försvaret har sju dagar på sig att inkomma med ansökan.

"Opålitligt vittne"

11.35 kom domare Howard Riddle in i rättssalen.

Enligt Riddle har bägge parter lämnat in ytterligare material efter att förhandlingarna avslutats, något som han anser är olämpligt, därför har han inte läst det nya materialet.

Innan han lämnade sitt beslut, summerade han fakta i fallet.

Enligt Howard Riddle är advokat Björn Hurtig ett "opålitligt vittne" som har försökt "vilseleda rätten", twittrar bland andra The Guardian-reportern Esther Addley.

"Var inte tillgänglig"

Riddle konstaterar också att den svenska överåklagaren Marianne Ny har rätt att utfärda en europeisk arresteringsorder, vilket försvaret tidigare har ifrågasatt.

Han fäster heller ingen stor vikt vid Brita Sundberg-Weitmans vittnesmål. Hon är pensionerad lagman och var vittne för försvarets räkning.

Riddle anser att man inte kan utesluta att Assange kommer bli åtalad i Sverige. Att Assange ska förhöras, innebär inte att man inte vill ha honom utlämnad för åtal också.

Inte tillgänglig

Han är kritisk till att Assange inte gjort sig tillgänglig för förhör i Sverige samt att Assange är mistänkt för våldtäkt, ett brott som man kan bli utlämnad för.

Riddle anser att om Assange ställs inför rätta i Sverige kommer han att få en rättvis prövning.

Vid 11-tiden svensk tid började rättssalen fyllas av pressen. Intresset för förhandlingarna om Assanges utlämning har väckt stort intresse över hela världen.

– Det är massor med journalister och demonstranter på plats., säger Aftonbladets Oisín Cantwell som befinner sig vid Belmarsh Magistrates court i London.