Glädjeprognos – sommaren blir rekordvarm

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-17

Ljus prognos från norska meteorologer

Sommaren kommer tidigt i år – och den blir varmare än normalt.

Det glädjebeskedet ger norska meteorologer sina landsmän.

Men på SMHI är man betydligt fegare.

Svenska meteorologer är försiktiga med att utlova rekordväder.

- Vi kan väl sträcka oss till att säga att om det blir varmare än normalt i Norge, blir det varmare än normalt i Sverige också, säger Anders Persson, meteorolog på SMHI.

Enligt norska meteorologer kan både vår- och sommardagarna komma extra tidigt i år. Det skulle innebära att vi får njuta av sommartemperaturer redan i april eller maj.

Meteorologerna förutspår en medeltemperatur på en till två grader över det normala.

- Om temperaturen blir högre än normalt i maj kan det bli tal om fint sommarväder med en medeltemperatur på 20 grader på dagen och 15 på natten, säger meteorologen Ole Nielsen till den norska tidningen Dagbladet.

"Säsongsprognoser inte tillförlitliga"

De norska meteorologerna stöder sig på en säsongsprognos som lades fram vid det Meteorologiska institutet i går. Den gäller för perioden mars till maj.

Men på svenska SMHI är man försiktig med att slå på stora trumman när säsongsprognoserna kommer.

- Svenska meteorologer har inte samma uppfattning som de norska. Vi anser att säsongsprognoserna ännu inte är så tillförlitliga att vi vågar gå ut och riskera vårt namn med ett sådant glädjebesked, säger Anders Persson vid SMHI.

Och fortsätter:

- Det tog 20 år att utveckla en bra endygns-prognos. Säsongsprognoserna har än så länge bara tio år på nacken. Men om det visar sig att norrmännen gör rätt i att lita på säsongsprognoserna blir vi de första att lära. Tills

vidare nöjer vi oss med att utsträcka våra väderprognoser till en månad.

I framtiden kommer sommaren tidigare

En sak är i alla fall svenska och norska experter överens om – i framtiden kommer blommorna att slå ut tidigare och sommaren bli längre.

- Sommaren har redan blivit fyra, fem veckor längre längs kusten än den var för 20 år sedan. Temperaturförändringarna går upp och ner från år till år, men i framtiden kommer vi få tidig sommar oftare än förr, säger Pål Presterud vid CICERO-centret för klimatforskning till Dagbladet.

Koll på vädret

Sara Ångström

Följ ämnen i artikeln