Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Minst åtta svenskar strandsatta i Vietnam

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-13

UD: Inga rapporter om skadade eller saknade svenskar

Häftiga skyfall i Vietnam har lett till att tusentals turister inte kan ta sig ut ur landet.

Minst åtta svenskar är strandsatta i det översvämningsdrabbade område i Vietnam, uppger andresekreterare Réene Peyron vid svenska ambassaden i Hanoi.

– Så vitt vi vet finns inga farbara vägar därifrån. Men de befinner sig i säkerhet på hotell i staden Hoi An, säger Réene Peyron.

Inga svenskar ska dock vara skadade.

Sex av svenskarna fastnade under natten i en buss i ett svårt översvämningsdrabbat område. De kunde senare evakueras till ett hotell i Hoi An i centrala Vietnam.

Utrikesdepartementet (UD) utesluter inte att fler svenskar kan finnas i landet.

– Vi har inte hört av några fler svenskar. Men det kan finnas fler eftersom de finns populära turistorter i de översvämningsdrabbade områdena och många svenska backpackers besöker Vietnam, säger Réene Peyron.

Och eftersom svenska medborgare inte behöver visum om de vistas mindre än 15 dagar i landet är det svårt för ambassaden att veta hur många unga ryggsäcksturister från Sverige som vistas i landet.

Réene Peyron blåser inte faran över – än.

– Vissa bergsområden sägs vara värre drabbade. Regn faller fortfarande i bergen och där finns rasrisker.

1,5 meter vatten

Omkring 3 000 turister sitter inspärrade på hotell i staden Hue. Av dessa är 2 500 utlänningar. Vattenståndet kring byggnaderna är en och en halv meter och strömavbrott råder.

– Sveriges ambassad i Hanoi har inga rapporter om skadade svenskar. Det finns inte heller några uppgifter om saknade. En del resenärer har själva varit i kontakt med ambassaden, bland annat några som satt fast i en buss. Samtal kommer också från oroliga anhöriga, säger Sofia Karlberg på UD:s presstjänst.

Via sajten resedagboken.se beskriver en svensk turist situationen:

”Framme vid hotellet stod vattnet i nivå med golvet i receptionen, men hade varit högre. Det har regnat hela natten och fortsätter nu på morgonen, kraftigt regn. Parfymfloden som flyter genom Hue är åtskilliga meter högre än normalt. Vattnet sägs kunna försvinna ganska snabbt om det slutar regna, men enligt väderprognoser ska regnet fortsätta, åtminstone i morgon. Vi är fast på hotellet hela dagen i dag”.

24 omkomna

Ovädret, det värsta i landet sedan 1999, har förutom Hue drabbat Hoi An i Quang Nam-provinsen. Den senare en populär turistattraktion och ett av namnen på världsarvslistan.

Minst 24 människor har omkommit i vattenmassorna, och åtta saknas i de sju drabbade provinserna, enligt Reuters.

Ett stort räddningsuppbåd med kustbevakning, militär och den nationella insatsstyrkan samverkar i kampen mot vattenmassorna.

UD uppgav vid 11-tiden att regnet avtagit. Men samtidigt förutspår den vietnamesiska regeringen att regnet tilltar under veckan.