Mardrömsvecka och trolig förlust för Trump får motståndarna att önsketänka

Anti-Trump-rörelsen vädrar morgonluft.

Presidentkandidaten har haft en mardrömsvecka och ser dessutom ut att förlora i nattens primärval i Wisconsin.

Men snacket om att Trump är slut är mest önsketänkande.

Det går knappt en vecka utan förutsägelser om att Trumps framgångar är på väg att ebba ut. Men den här veckan är de som försöker förhindra Trump att blir republikanernas presidentkandidat extra optimistiska.

Även med Trumpmått mätt har fastighetsmiljardären trampat i ovanligt många klaver.

Han hävdade först att kvinnor som gör abort ska straffas. Men ändrade sig sedan efter massiv kritik och påstod att han menat att det är läkarna som utför aborterna som ska straffas.

I intervjuer med bland andra New York Times och Washington Post under den gångna veckan visade Trump en alarmerande brist på kunskap i utrikespolitiska frågor. Bland annat gav han uttryck för åsikten att Sydkorea och Japan kunde skaffa egna kärnvapen i stället för att skyddas av USA:s. Detta samtidigt som det är både USA:s och FN:s politik att göra allt för att förhindra nya länder från att ska skaffa sig kärnvapen.

Åtalats för misshandel

Till det kom hans uppenbart lögnaktiga påståenden till försvar för sin kampanjgeneral Corey Lewandowski sedan denne åtalats för misshandel efter att ha vridit om armen på en kvinnlig reporter på ett kampanjmöte.

Ett batteri av misstag som kunnat fälla de flesta kandidater.

Men anti-politikern Trump går efter en egen bedömningsskala. Lika lite som vid tidigare fadäser finns det något som tyder på att hans väljare är att redo att överge honom.

Trevor Thrall drar i tidskriften Foreign Policy slutsatsen att ett viktigt skäl att Trumps klavertramp i utrikespolitiken inte spelar någon större roll är att majoriteten amerikaner är precis lika okunniga i utrikespolitiska frågor som Trump. De inser med andra ord inte ens att han är ute och cyklar.

Mer oroande för fastighetsmagnaten är att han haft problem att öka sin väljarandel i den vita arbetarklassen i Wisconsin som normalt är en viktig del av hans väljarbas. Opinionsmätningarna ger Ted Cruz en knapp men ändå klar seger.

Leder stort

Något som fått Trumphatarna att hoppas att Wisconsin ska kunna bli vattendelaren som sätter stopp för Trumpvågen.

Men även om Cruz vinner så innebär det troligen att han bara får med sig ett relativt litet antal fler delegater än Trump av Wisconsins totalt 42. Den frispråkige miljardärens försprång kommer fortfarande att vara i det närmaste ointagligt.

Efter Wisconsin väntar dessutom primärval i ett antal delstater på östkusten där Trump leder stort eller klart i opinionsmätningarna, bland dem New York.

Stoppa Trump-rörelsens hopp är att han inte får ihop de nödvändiga 1 237 delegaterna för att automatiskt bli partiets kandidat. Då görs det verkliga valet av presidentkandidat istället av delegaterna på partikonventet i juli.

Vare sig man gillar det eller inte är Donald Trump fortfarande den mest trolige republikanske kandidaten.

Precis som Hillary Clinton med största sannolikhet blir demokraternas kandidat trots att Bernie Sanders ser ut att vinna i Wisconsin. Något hans anhängare gärna vill framställa som den vändning som kan ge honom nomineringen.

De önsketänker lika mycket som rörelsen som vill stoppa Trump.

Följ ämnen i artikeln